Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тодор Тагарев: Вероятно на борда на самолета на Пригожин е бил поставен взрив

Политика

Тодор Тагарев: Вероятно на борда на самолета на Пригожин е бил поставен взрив

Тодор Тагарев: Вероятно на борда на самолета на Пригожин е бил поставен взрив - Tribune.bg
Снимка:

Това, което знаем, следейки събитията, е начинът, по който действа КГБ

„Това, което знаем, следейки събитията, е начинът, по който действа КГБ. Има много опоненти на Кремъл, които падат от високи етажи, пият неподходящ чай, биват убивани от бандити. Случаят с авиационна катастрофа не е уникален случай“.

Това каза пред бТВ министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод смъртта на шефа на частната армия „Вагенер“ Евгений Пригожин. Според информацията той е бил на борда на разбил се самолет.

„Вероятно е имало поставен взрив на борда на самолета на Евгений Пригожин“, подчерта министърът.

„Една част от „Вагнер“ влезе в армията, но друга част действа в Африка. Отслабена е групировката. Малко вероятно е това да повлияе на войната в Украйна. Една част от войниците на групировката са в редовната армия, една част - в Африка, а друга – в Беларус. Малко вероятно е тази част в Беларус да се опита да направи нещо подобно на 24 юни (походът към Москва – бел. ред.)“, допълни Тагарев.

„Пригожин нито е демократ, нито има други виждания – той е последовател на руската имперска политика“, обясни той.

Военната помощ за Украйна

„Ние регулярно получаваме искания какво е потребно на силите на Украйна. Основен фокус стана ПВО системите. Аз лично видях разрушенията около Одеса, пристанищата на река Дунав. Кремъл унищожава гражданска инфраструктура. Украйна се опитва да даде по-добра картина за реалните проблеми, които създава войната и да покаже какво означават руските действия“.

„Имахме посещение на украински специалисти, които се запознаха със състоянието на бронетранспортьорите, като казаха, че проявяват интерес. Това, което може да стане, е да бъдат ремонтирани и дооборудвани, но това ще го правят в Украйна. Те имат добри възможности“, обясни министърът.

Новият транш военна помощ все още не е изпратено в пълния си обем, уточни той.

„Българската отбранителна индустрия произвежда огромно количество боеприпаси, които са нужни на Украйна. Допускаме директна продажба. Изнасяме основно боеприпаси. Нашата индустрия е специализирала в производството на боеприпаси и малки леки въоръжения“, коментира Тагарев.

„Русия понесе сериозни загуби в Черно море. Турция не допуска нови руски кораби. Руснаците компенсират частично, прехвърляйки малки кораби от Азовско море, но Русия няма потенциал да направи нещо сериозно срещу НАТО. Ние сме НАТО. Ние не сме сами срещу Русия. Ние разчитаме на сериозна военна мощ от нашите съседи и други съюзници“, категоричен е той.

Министърът се надява неговото изслушване в парламента, поискано от БСП, да бъде публично, а не закрито.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети