Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тома Биков към мнозинството: Усещането ми е, че правите преврат с Изборния кодекс

Политика

Тома Биков към мнозинството: Усещането ми е, че правите преврат с Изборния кодекс

Тома Биков към мнозинството: Усещането ми е, че правите преврат с Изборния кодекс - Tribune.bg
Снимка:

Биков видя пазарлък в премахването на точките за „Росенец" и намаляване на партийната субсидия

Очевидно вчера сте се спазарили, защото ги няма точките за „Росенец" и намаляване на партийната субсидия, обърна се към депутатите от партиите на промяната заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Тома Биков в декларация от името на група.

„Вчера гласувахме против дневния ред поради няколко причини. Най-маловажната от тях е, че ние не сме част от мнозинството в този парламент и е нормално да изразяваме своето несъгласие с дневния ред, който се предлага от настоящото парламентарно мнозинство. Това, че то в някакъв момент не е успяло да се спазари, изобщо не е наш проблем. Той е ваш. Очевидно вчера обаче сте се спазарили, защото виждам, че две точки от дневния ред ги няма. Първата точка е „Росенец". Кой клекна сега за „Росенец". Няма я точката за намаляването на субсидията от 8 на 1 лв. Айде сега да питам кой клекна на субсидията и на кого?“, попита Биков. По думите му ГЕРБ е притеснена от това какво може да се случи с държавата след мощното законодателство на килограм от „братството на почтените“, като визира новите партии в парламента.

Според Биков в момента се извършава „преврат чрез Изборния кодекс и закриването на Специализираната прокуратура и съд“.

„Опитвате се да си увеличите процентите, като прехвърлите ЦИК към президента Радев, който е кандидат-президент. Никого няма да заблудите, всички ви виждат“, заяви депутатът от ГЕРБ.

„Точка първа в дневния ред в момента е избор на Министерски съвет. Вие абдикирахте вчера от този важен ангажимент към българския народ. Вие не предложихте нито структура, нито състав, нито програма на ново правителство. За сметка на това сте предложили ново законодателство между 10 и 15 млрд. лв. на българските данъкоплатци без да е ясно кой ще го изпълнява", коментира действията на „Има такъв народ“ Тома Биков. Той напомни, че по-вероятно е предсрочни избори да има след около два месеца.

„Искате да приемаме закони на кг, които ви служат единствено и само за предстоящата предизборна кампания да обяснявате на хората колко много неща сте предложили и как те не са били приети, защото най-вероятно така ще стане, защото няма да има време, но в същото време приемате радикални промени в съдебната система например", констатира Тома Биков. Той изтъкна, че независимо от декларациите на новите партии на протеста приетото, например, от Правна комисия решение да се разпуснат Специализирания съд и Специализираната прокуратура е взето без обществено обсъждане, без консултации с европейските институции.

По повод решението за разпускане на Специализирания съд и прокуратура соцлидерката Корнелия Нинова уточни в декларация от името на група, че БСП е подкрепила това решение и това не е изненадващо, защото от 3 години социалистите са го извели като свой приоритет.

„Няма да следваме сляпо новите политически субекти в парламента, защото са си присвоили правото да са промяната, нито ще следваме ГЕРБ и ДПС, БСП не е празен чек“, предупреди Нинова.

„Как политическа партия „Има такъв народ" да работи пълноценно, след като предкулисно беше саботирана функцията на парламента“, попита от трибуната Филип Станев от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“/ИТН/. Той бе категоричен, че ИТН „няма как да приеме фалшивата подкрепа от 160 депутати, защото това е псевдоподкрепа". Филип Станев обяви, че с такава подкрепа ИТН ще стане заложник. Той призова днес депутатите да работят по същество, а не да правят „нелепи сеири по медиите“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети