Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тома Биков: Проектът на Петков и Василев ще е римейк на протестните партии

Политика

Тома Биков: Проектът на Петков и Василев ще е римейк на протестните партии

Снимка:

Мисли се и за Петър Стоянов, защото той е една от положителните фигури през последните 30 години, каза депутатът

„За нас беше неочаквано, че по най-глупавия начин, ще се провали Народното събрание. Тези, които, трябваше да организират мнозинство, още в началото се изпокараха помежду си. Ние знаехме, че 46-ия парламент ще приключи с провал, но с правителство на малцинството и ще започне управление на непоемането на отговорност“. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков пред БНР.

Той заяви, че партията е била против актуализация на бюджета, защото решенията за антикризисните мерки са могли да минат, както в правителството на Бойко Борисов, с решения на Министерския съвет.

„Кризата изисква бързи и ефективни решения и носене на отговорност. Парите ги има - 3,5 млрд. лева, които са достатъчни и те могат да ги използват, ако знаят как. Въпросът е, че те не знаят как“, подчерта депутатът. Той изрази убеденост как след два месеца служебният кабинет ще започне да се оправдава с 46-ия парламент и с актуализацията на бюджета.

Биков каза още, че ГЕРБ е имала готовност да е в опозиция, но в момента проблем е, че никой не иска да управлява – нито ИТН, нито ДБ. „Нас ни критикуват и сега, че сме в опозиция. Ние какво да направим, да се самозакрием ли, за да угодим на някакви хора?

Ние не саботираме парламента, а гласуваме за нашите предложения. Какво да направим? Да не сме БЗНС от 1988 г.? Това са техните процедури, предупредихме, че сами ще се спъват с техните процедури“, каза народният представител. 

„В 45-ото НС срещу нас имаше много силен и тежък натиск от страна на всички политически сили. В 46-ото те се изпокараха помежду си и дори на моменти забравят за нас и ние имаме възможност да кажем какво мислим“, коментира депутатът, който е зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Биков заяви, че след 14 ноември ще е по-сложно: „Пъзелът може да бъде решен с разум, с по-дълбока интелектуална нагласа и с воля всяка от политическите сили да загърби партийните си интереси и лекотата на това да казва колко е лош другият“.

Биков посочи президента Румен Радев като другия фактор в реденето на политическия пъзел: „ГЕРБ е партия, която съществува и е време Румен Радев да го разбере. Тя също има избиратели и те не могат да бъдат обиждани, че са мутри“.

„ДПС са мотивирани да работят срещу Радев и явно ще дадат подкрепата си за всеки, който на втори тур излезе срещу него“, каза той и даде за пример Александър Томов, който първо го е подкрепил, а после се е самоиздигнал за президент.

„Румен Радев е виновен за тази безизходица. Партиите, които не искат да има правителства, са президентските. Проектът на Кирил Петков и Асен Василев ще е някакъв римейк, защото тези не свършиха нищо“, подчерта Биков.

По думите му всичко ще е фокусирано върху президентската кампания. „Петър Стоянов е може би най-успешният президент на България, защото извади страната от ръба на гражданска война. Аз почти не помня избори, при които да не се е мислело за неговите кандидатури. Той е една от положителните политически личности през последните 30 години", каза още Биков.

Той допълни, че сред потенциалните кандидати за президент няма жена.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още