Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тома Биков към Явор Божанков: Питайте Румен Гечев как умираха деца и възрастни през 1997 година

Политика

Тома Биков към Явор Божанков: Питайте Румен Гечев как умираха деца и възрастни през 1997 година

Тома Биков към Явор Божанков: Питайте Румен Гечев как умираха деца и възрастни през 1997 година - Tribune.bg
Снимка:

Кандидат-депутатите Тома Биков от ГЕРБ и Явор Божанков от БСП дебатираха по основни обществено значими теми пред bTV.

Най-вероятно още в първите дни на следващия парламент ще започнем работа по Закона за радиото и телевизията, който не беше приет, защото не остана време, заяви Тома Биков.

Според Явор Божанков трябва да се започне с правосъдието и промяната в съдебната система. Той обясни, че върховенството на закона ще бъде негов приоритет.

COVID-19 и мерките

По отношение на действията за справяне с кризата, Тома Биков заяви: „Не мисля, че има хаотични действия от страна на правителството. Нашата стратегия в управлението на тази криза е по-скоро ситуационна, отколкото дългосрочна. И аз не виждам как можем да имаме дългосрочна стратегия, след като вирусът е абсолютно непредвидим“, заяви Тома Биков.

Други държави като Чехия и Гърци от шест месеца вече са затворени и те в момента имат сходни резултати с България въпреки леките и либерални мерки тук, посочи той.

„Трябва да се грижим за това болниците, за да издържат на натиска и това е причината за въведените мерки от днес. Налагаме мерки, тогава когато има опасност болничната система да блокира. До момента това не се е случвало. Сега имаме около 8000 души в болниците, а при предишната вълна имахме около 6000 души, когато болниците спряха да приемат пациенти, тоест ние увеличаваме и потенциала за противодействие на тази пандемия,“ обясни Тома Биков.

„Премиерът Бойко Борисов си позволи да каже, че нашият модел бил за пример в Европа. Аз съм шокиран от подобни твърдения“, каза от своя страна Явор Божанков.

Според него здравните мерки при първата вълна на вируса са въвеждани хаотично.

„Ако БСП управляваше, щеше да управлява с плана от 2016 година или от 1993 година, когато вирусът въобще го нямаше“, контрира го кандидат-депутатът от ГЕРБ. „Колегите от БСП са решили да върнат здравеопазването от времето на 1993-1994 година. Тогава това здравеопазване завърши с фалит на болници и починали хора“, добави той.

Социалистът от своя страна изрази желание да преобразуват болниците на държавен принцип.

„Смешно е да твърдите, че ще махнете търговските дружества и ще оправите здравеопазването. Едни от най-добрите държавни болници у нас също са търговски дружества. През 1997 година болниците не бяха търговски дружества и лекарите взимаха по 20 долара заплати, хора умираха в болниците тогава заради липса на оборудване. Умряха и деца тогава, дори и заради липса на храна. Питайте г-н Гечев“, изригна Тома Биков и визира колегата на Явор Божанков - Румен Гечев, който е финансов министър по времето на Жан-Виденовата зима.

„Коронавирусът показа, че здравните системи в света трябва да бъдат солидарни. Не можем да си позволим пазарно отношение към здравеопазването, защото в такива случаи като с коронавируса нямаше да могат да бъдат лекувани толкова много хора. Здравеопазването има нужда от промяна, но това не бива да става с радикални реформи, а плавно“, посочи Тома Биков. 

Явор Божанков припомни за липсата на лекари в болниците и посочи като пример болницата в Свищов, където депутати медици от БСП отидоха като доброволци.

„Лечебните заведения в България не могат да продължат да действат на търговски принцип“, отбеляза той.

Антикризисните мерки

„Ресторантьорите и туристическият бизнес са най-пострадалите в кризата. Това, което правителството се опитва да прави, е да омекоти този удар. Благодарение на финансовата ни политика имаме натрупани резерви и да теглим добри заеми, както и да ползваме плана за възстановяване на ЕС. Там обаче не може да има загуба на време и следващото правителство трябва от ден първи да действа в тази посока“, каза Тома Биков.

Явор Божанков заяви, че БСП не приема политиката на парче.

„Кризата трябва да се управлява по закон и правила, а доходите да се увеличават по критерии“, отбеляза той.

Според него няколко мерки биха помогнали на икономиката в момента – две диференцирани ставки на ДДС, 9% за храни и лекарства – така ще остане ликвидност в българските граждани и бизнесът ще бъде по-конкурентен.

„Не действаме на парче. Опитваме се да омекотим удара за всички, които са засегнати от тази криза. Ако бъдем пак в управлението и българските граждани ни гласуват доверие, още тази година ще върнем страната на пътя на икономическия растеж“, категоричен е кандидат-депутатът от ГЕРБ.

Явор Божанков обяви, че управляващите разхищават пари. „Пари в държавата има, защото ние управляваме. Когато БСП управлява, тогава пари няма да има“, контрира го Биков.

„Не можем да оправим за 10 години всичко, което вие сте сътворили“, каза още кандидат-депутатът от ГЕРБ.

Правосъдие

Според Тома Биков съдебната власт и правосъдието в България имат нужда от реформа, включително конституционна.

„За да се случи това, трябва да се събере две трети мнозинство в Народното събрание. Това означава възстановяване на политическия диалог в нормални граници, постигане на съгласие по хода на реформата, включване и на самата съдебна власт в този дебат“, заяви той. 

Явор Божанков отбеляза, че България има безпрецедентни нива на корупция.

„Да, да вкараме фигурата на главния прокурор в демократичните стандарти, да въведем лична имуществена отговорност за висшите държавни служители, да преосмислим формата на ВСС“, обяви Божанков приоритетите на БСП.  

„Тежките времена няма да свършат с датата на изборите, със сигурност ни очакват още много предизвикателства“, посочи Тома Биков.

„Икономическите последствия също ще са тежки. Ние ще се постараем да върнем страната на пътя на растежа“, обеща той.

На въпрос дали ГЕРБ има кандидат за министър-председател след изборите, Тома Биков заяви – Бойко Борисов. Той уточни, че за коалиция ще се говори след изборите.

         

                                                                                                                                 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети