Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тома Биков: Възможно е ГЕРБ въобще да не участва в гласуването за управител на БНБ

Политика

Тома Биков: Възможно е ГЕРБ въобще да не участва в гласуването за управител на БНБ

Тома Биков: Възможно е ГЕРБ въобще да не участва в гласуването за управител на БНБ - Tribune.bg
Снимка:

Решението на ГЕРБ кого от двамата кандидати за управител на БНБ да подкрепи, ще бъде взето със сигурност преди избора, но то ще бъде политическо, защото концепцията на сегашния избор е изцяло политическа, това каза в „Още от деня” зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Тома Биков.

По думите му, настоящият гуверньор на БНБ Димитър Радев, който се ползва с международен авторитет, безспорен специалист и експерт е, той е човекът, който се справи в началото на мандата си с тежката криза, свързана с фалита на КТБ, и можеше да бъде предложен да продължи да заема тази длъжност.

Биков е категоричен, че ГЕРБ не са направили предложението, тъй като кандидатурата на Димитър Радев е щяла да бъде отхвърлена, защото е предложена от опозицията. Той смята, че четирите коалиционни партии просто искат да си вземат един пост, като гледат на работата на управителя на БНБ като на много лека и приятна.

Подчерта, че тази работа ще е важно предизвикателство, тъй като България кандидатства за еврозоната и ритъмът на работа не бива да спира. Категоричен е, че ни трябва човек, който се ползва с добро име в тези среди.

„Единият от кандидатите е председател на ПГ на „Продължаваме промяната”, а другият е председател на Бюджетната комисия и депутат от „Има такъв народ”. Ако те не бяха на тези позиции, дали щяха да бъдат кандидати за управител на БНБ?”, коментира Биков и не изключи възможността ГЕРБ въобще да не участва в гласуването.

В мълчанието на „Демократична България” и БСП за това кого ще подкрепят при гласуването за гуверньор на БНБ, Биков открива неодобрение към двете кандидатури.

Относно първите 100 дни на правителството, депутатът подчерта, че е критично настроен, но че за него най-слабите звена са две - министърът на финансите, който, по думите му, „не може да прогнозира за повече от един месец напред, а министър-председателят изобщо не е в състояние да прогнозира какво ще направи утре”.

Биков допълни, че ГЕРБ очаква партиите в управляващата коалиция сами да стигнат до извода, че това правителство не е просто слабо, а вече става опасно за страната. Според него системните партии в това управление трябва да си дадат сметката, че те ще отговарят за всичко. Изрази мнение, че г-н Петков и г-н Василев „ще си вземат шапките и ще си тръгнат за там, откъдето дойдоха, между другото и след като направиха доста пари през последните месеци”.

Предположението си той обясни с меморандума с „Джем корп”, който правителството подписа и отново припомни, че все още не е ясно с кого точно е подписан всъщност този документ.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети