Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тома Биков към новите в НС: кой, кога и на каква цена се е разбрал за подкрепа от ДПС?

Политика

Тома Биков към новите в НС: кой, кога и на каква цена се е разбрал за подкрепа от ДПС?

Снимка:

Новите партии са „узрели“ за експертно правителство, идея на лидера на ДПС, предположи депутатът

Партия ГЕРБ е събрала нужните подписи и внася искане в парламента да се състави анкетна комисия, която да разследва сарая на Доган в парка Росенец, съобщи депутатът Тома Биков. Така ГЕРБ изпревари депутатите от „Демократична България“, чиито лидер обяви подобно намерение.

„Присъединете се към искането на ГЕРБ, защото явно не можете или не искате да съберете необходимите 48 подписа“, апелира Биков.

Той напомни, че в петък се е  очертало ново парламентарно мнозинство, което е избрало председатели на три парламентарни комисии - Радостин Василев на правна, Александър Симидчиев – на здравна и с подкрепата на ДПС Георги Ганев е избран за председател на Комисията по бюджет и финанси.

„Тези действия не са плод на спонтанна подкрепа“, предупреди Биков. Той попита от трибуната новите партии кой, кога и на каква цена се е разбрал за подкрепа от ДПС и къде са проведени тези преговори, както и защо са се отметнали от предизборните си обещания.

„Водят ли се задкулисни преговори за правителство на „Има такъв народ“/ИТН/. Каква е логиката на „Демократична България“ да отхвърлите преговори с ГЕРБ-СДС, а изразявате подкрепа за правителството на ИТН“, попита риторично Биков и предположи, че това е знак, че новите партии в парламента са узрели за експертно правителство, предложено от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, пример за безотговорност.

„Ние от ГЕРБ сме готови да бъдем в опозицията. Зад нас стои подкрепата на над 800 000 души. Предупреждаваме, че истинската цена за това, че излъгахте избирателите си е непосилна за вас“, завърши Биков.

Декларация на ПГ на ГЕРБ-СДС:

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

В петък беше утвърдено ядрото на новото парламентарно мнозинство, което се очерта с избора за председател на 45-ото Народно събрание. В това ново парламентарно мнозинство влизат парламентарните групи на „Има такъв народ“, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се, мутри вън“. То функционира целенасочено и организирано не на базата на политическите и публичните си заявки, не на базата на идеологически и идейни съответствия, а на базата на общи задкулисни действия. Затова ние няма да се фокусираме върху думите на представителите на тези формации, а върху делата им.

По време на петъчното заседание на Народното събрание, новосформираното мнозинство избра свои председатели на трите най-важните комисии в парламента. С гласовете на „Има такъв народ“, „Деморатична България“, ДПС, БСП и „Изправи се,мутри вън“, за председател на Комисията по правни въпроси беше избран господин Радостин Василев от „Има такъв народ“. С гласовете на същите партии за председател на здравната комисия беше избран Александър Семидчиев от „Демократична България“. Най-ясно това ново мнозинство обаче пролича при гласуването за председател на Комисията по бюджет и финанси, когато БСП реши да не подкрепи кандидата на „Демократична България“ Георги Ганев. Оказа се, че при първото гласуване партиите на протеста „Има такъв народ“, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се мутри вън“, не успяха да преодолеят кворума. Това се случи на второто гласуване, след като господин Йордан Цонев от ДПС направи процедура за поименна проверка, която установи нов кворум. Така Георги Ганев беше избран за председател на една от най-важните комисии в парламента с 45 гласа от „Има такъв народ“, 27 гласа от „Демократична България“, 14 гласа от „Изправи се мутри вън“ и 24 гласа от ДПС. Въздържали се бяхме 66 депутати от ГЕРБ – СДС и 38 депутати от БСП. Изводът от този резултат е само един – без подкрепата на ДПС, господин Георги Ганев нямаше да бъде избран за председател на бюджетната комисия.

Уважаеми колеги,

Далеч сме от илюзията, че тези политически действия са плод на спонтанен ентусиазъм сред депутатите на „Има такъв народ“, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се мутри вън“. Не вярваме и в обясненията, че кандидатурите на партиите на протеста са били подкрепени от ДПС, защото са били единствените безспорни. Припомняме, че Парламентарната група на ГЕРБ – СДС предложи за председател на здравната комисия безспорната кандидатура на проф. Григор Горчев, която беше отхвърлена от същото това мнозинство. Затова ние вярваме на политическите факти, а не на Вашите обяснения.

А политическите факти дотук са симптоматични за начина, по който се готвите да управлявате страната и повдигат редица въпроси. Например, кога и на каква цена се разбрахте за подкрепа от ДПС? Каква е общата идейната база на „Има такъв народ“ и „Демократична България“, че така лесно се подкрепиха едни други, за да заемат най-важните позиции в парламента? Къде бяха проведени тези преговори? Защо всички вкупом се отметнахте от предизборните си обещания за прозрачност и публичност на всяко ваше политическо действие?

Липсата на отговор на тези важни въпроси води към поредица други още по-важни въпроси, като например: Водят ли се задкулисни преговори за съставяне на правителство с мандата на „Има такъв народ“ и с подкрепата на „Демократична България“, ДПС и „Изправи се мутри вън“? Кои са преговарящите? Каква е логиката на поведението на „Демократична България“ да отхвърли изобщо идеята за публични разговори с ГЕРБ, които предлагаме ясна структура, състав и програма на правителство и да обяви пълна готовност за разговори и частична готовност за подкрепа на хипотетично правителство на „Има такъв народ“, чиито структура, състав и програма все още не са оповестени публично? Да не би да сте узрели за идеята на господин Мустафа Карадайъ, който от няколко години предлага да се състави програмно правителство, което в своята надпартийност да се превърне във временен параван за политическа безотговорност? През последните 30 години ние помним две такива правителства – това на Любен Беров и това на Пламен Орешарски. Нещо повече – помним как завършиха тези две управления, какви бяха икономическите и обществените последствия от тях и кой плати цената за безотговорността и безвремието. Ако не помните всичко това може да се допопитате до колегите от БСП, които със сигурност помнят.

Уважаеми народни представители от новото мнозинство,

Макар, че спечелихме изборите с 8% преднина пред втората политическа сила, ние, от ГЕРБ, сме готови да бъдем опозиция. В подобни моменти на подмяна на народния вот и оттегляне от предизборните заявки за прозрачност и борба със задкулисието в тази зала трябва да остане и някой, който да посочва и огласява политическите факти. Ние сме уверени в силите и възможностите си, защото зад нас стои победата и подкрепата на над 800 000 български граждани. Срещу нас стоят загубата, лъжата и омразата. Затова сме уверени, че ще спечелим и тази битка, чийто изход още днес изглежда предизвестен. Предупреждаваме Ви, че политическата цена, която предстои да платите, за това че излъгахте собствените си избиратели, ще бъде непосилна за повечето от Вас. Подмяната на демократичния избор на българския народ няма да бъде забравена дълго време, така както не е забравена подмяната от времената на Беров и Орешарски. Не робувайте на фалшивите илюзии, че популистките законодателни инициативи, ще могат да скрият тайните договорки, безотговорността и последствията от тях. Ние ще бъдем тук, за да не позволим това да се случи.   


Коментари (1)

Дундьо Да, да ни е честито новото НС, там са старите мутри манолова, капон, дончева, там сатъмночервените бояджии бойкикев и атанасав, там са некадърниците хаджигенчо и &, там са чалгарите , там са борците за европа в Турция начело с уж СДС-ари бисеров и цонев, там са чалгарите обединени под мотото"да не остане незастроена градинка, вярно без главния чалгар, но с главния касапин, там са оправячите начело с р. гечев, който направи заплатите по 3 долара, там са ....още знайни и незнайни "специалисти" начело с мика уж икономистката. Бог да пази България.
21.04.2021 10:53 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още