Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тома Биков за Изборния кодекс: Няма коалиция, подкрепили сме искания на всички

Политика

Тома Биков за Изборния кодекс: Няма коалиция, подкрепили сме искания на всички

Тома Биков за Изборния кодекс: Няма коалиция, подкрепили сме искания на всички - Tribune.bg
Снимка:

Румен Радев повтаря опорните точки на БСП, заяви депутатът

"Съобразили сме се и с искания на и ДПС, и на БСП, и на „Воля”, и на „Обединените патриоти“. Ако коалиции се правят за всеки законопроект и предложение, които се гласуват в парламента, вероятно ще кажете, че сме в коалиция и с БСП, защото при вчерашните дебати по Изборния кодекс приехме и техни предложения за промени. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Той коментира окончателно приетите промени в Изборния кодекс.

Второто четене отне на депутатите 15 часа. В изборния закон беше разписан план за пълното въвеждане на машинното гласуване. На изборите за членове на Европейския парламент през май машинно гласуване ще се произвежда в най-малко 3000 избирателни секции. При местните избори през есента машинното гласуване ще се произвежда в най-малко 6000 избирателни секции. При отчитането на преференциалния вот на изборите за Европейски парламент преференциите за отделните кандидати ще са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота.

"Изборното законодателство е технологичен и политически въпрос. То винаги има и плюсове, и минуси", допълни Биков.

Ерджан Ебатин от ДПС каза, че категорично не е блокиран мажоритарният вот. "Преференциите остават в по-различен вид", допълни депутатът.

"7% е твърде нисък праг за преференции, за да бъдат преразпределени изборните листи, каза Ерджан Ебатин. По думите му се дава друг по-справедлив праг за гласуване - изборна квота за съответен район. Ако даден кандидат се яви на избори като независим, той трябва да премине определената изборна квота, за да може да влезе в парламента.

"Фетишизирането на всяка една пропорционална система и промени означава минаване към мажоритарни избори. Никога не съм вярвал, че ще прекарам празника на любовта с БСП. Нищо не е взривено, демократичният процес продължава", заяви Тома Биков. "Изказването на президента Румен Радев и критиките му за служебно спечелване на изборите на ГЕРБ са тенденциозни. Той повтаря опорните точки на БСП. Радев спечели изборите, когато ГЕРБ беше в управлението. След това неговият служебен кабинет организира изборите за този парламент", припомни Биков.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

КАКА КУРИ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА ДА СЕ ТУРИ ПРАГ ЗА ПРЕФЕРЕНЦИИ ОТ 99,99%.
15.02.2019 19:12 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети