Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тома Биков за поисканата от правителството оставка на Гешев: Съдебна реформа не се прави с декларация, а със законопроекти

Политика

Тома Биков за поисканата от правителството оставка на Гешев: Съдебна реформа не се прави с декларация, а със законопроекти

Тома Биков за поисканата от правителството оставка на Гешев: Съдебна реформа не се прави с декларация, а със законопроекти - Tribune.bg
Снимка:

Месец и половина готвят декларация. Не знам колко години ще им трябват да изготвят законопроект, посочи още депутатът от ГЕРБ-СДС

„Съдебна реформа не се прави с декларация, а със законопроекти, такива до моменти ние не сме видели и не виждаме никакви симптоми изобщо да се работи върху такива. Склонни сме на разговори за съдебна реформа, ако те решават системни проблеми, а не целят, както каза премиерът Петков „да махнем едните хора, за да сложим наши хора“. Това не е системно решаване на какъвто и да е проблем в съдебната власт. Това заяви в кулоарите на Народното събрание депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков във връзка с изчетената в началото на пленарното заседание днес декларация на коалиционното правителство, в която управляващите поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев.

„Това не е работа на Народното събрание. Ако държим да спазваме разделението на властите. Така, както главният прокурор не може да казва дали председателят на парламента трябва да подаде оставка“,  посочи още той.

„Така че, по-скоро сме безразлични към тази декларация, защото декларациите, повтарям още веднъж, не правят реформи. Реформите се правят с някаква перспективна мисъл, със съгласуване на редица закони, не е просто да се напише един закон, и с огромни политически усилия. Такъв потенциал ние не виждаме в настоящото управляващо мнозинство“, подчерта Биков.

Той не вижда връзка между вчерашната оставка на Сотир Цацаров и днешната декларация на управляващите с призив за оставката на Гешев.

„Аз чувам от няколко седмици, че готвят декларация. Месец и половина готвят декларация. Не знам колко години ще им трябват да изготвят законопроект“, посочи още депутатът.

На въпрос дали ще подкрепят конституционните промени, които новото правителство заявява, че ще направи, Биков подчерта, че ГЕРБ-СДС не могат да подкрепят лозунги.

„Може да подкрепяме законопроекти, и конституционни, и неконституционни. Нека да седнат и да напишат нещо най-после. Нищо не правят“, категоричен бе депутатът от ГЕРБ-СДС.

Той коментира думите на Гешев, че поисканата му оставка е кризисен пиар на правителството. На въпрос от журналистите дали има нужда от кризисен пиар, Биков заяви:

„Има нужда, разбира се. Те са затънали в проблеми, които продължават да не решават, включително и вчера с взимането на каквото и да е решение, свързано с енергетиката“, посочи Биков и предупреди:

„Междудругото днес да знаете, че изтича срокът за временната комисия, който трябваше да анализира. И анализ не са направили, не някакви мерки и действия. Има редица проблеми. Аз нямам нищо против какъвто и да е било проблем да се захванат да решават. Но няма да стане с декларации“.

Биков коментира и посоченото в декларацията „необяснимо богатство“ на бившия премиер:

„Ами да го извадят това необяснимо богатство! Честно казано аз не можах да разбера декларацията, между другото беше и зле написана. Ако искат другия път да ни се обадят, може да им помогнем и да си я напишат. А закон се пише по-трудно от декларация, бъдете сигурни. Не разбрах какво искат. Необясними богатства? Тези фрази ги има в арабските приказки, за необяснимите и несметни богатства на някого. Тук е парламент, правят се закони, декларация може да се чете всеки ден. Ако това им е съдебната реформа, смятам, че и техните избиратели ще бъдат дълбоко разочаровани“.

По повод тезата на управляващите, че не могат да направят съдебна реформа и каквито и да е било промени, ако начело на Прокуратурата е Иван Гешев, Биков заяви:

„На тях все някой им пречи да направят реформа. Ние сме били с част от тях, тогава им пречиха други хора и не можаха да я направят. И ако сега са започнали с оправданията, вместо да седнат и сериозно да мислят по този въпрос, ще свърши по същия начин, както предния път. Ще се разочароват едни от други накрая и всеки ще обяснява какво му е пречило. Не може никой да попречи, ако предложиш нещо, което е адекватно. Ако предложиш нещо, което не е адекватно, си пречиш сам. Аз мисля, че те ще си пречат сами и затова няма да направят нищо накрая“.

На журналистически въпрос дали Гешев е човек на ГЕРБ-СДС, Биков отговори:

 „Не ваш е, как, че е наш, вие основно се интересувате от него. Ако беше наш, ние щяхме да лягаме и да ставаме с него“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети