Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Томислав Дончев: България едва ли ще получи средства по Плана за възстановяване тази година

Политика

Томислав Дончев: България едва ли ще получи средства по Плана за възстановяване тази година

Томислав Дончев: България едва ли ще получи средства по Плана за възстановяване тази година - Tribune.bg
Снимка:

Предвижда се изваждането от БЕХ на ЕСО и „Булгартрансгаз“, което означава фалиране на държавната енергетика, коментира Теменужка Петкова

България едва ли ще получи средства по Плана за възстановяване и устойчивост в рамките на тази година. Тепърва ще разбираме какви ангажименти е поело правителството пред ЕК - нещо, което до момента е съвършено неясно. Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС по време на брифинг в Народното събрание по повод Плана за възстановяване и устойчивост.

По-рано днес по време на съвместната пресконференция в Министерския съвет на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и премиера Кирил Петков стана ясно, че Европейската комисия дава „зелена светлина“ на Плана за възстановяване на България.

„Безспорно добра новина. Разбира се, това не е краят на процедурата. За да имаме одобрен план в пълния смисъл на думата и България да има право да го изпълнява, е необходимо одобрение на Съвета. Но искрено се надявам това да се случи в следващите няколко седмици. Трябва да поздравя всички екипи последната година и половина, които работиха по текста на плана“, коментира Томислав Дончев.

Той обаче посочи, че въпросите започват сега.

„Пълната версия на новия документ се появи едва вчера. Ние в момента се запознаваме с нея. Излизат куп въпроси – и стари, и нови. Старите въпроси са напълно в сила, до какво ще доведе това забавяне повече от една година. В рамките на тази година, до края на 2022 година, трябва да бъдат договорени 8.5 млрд., което няма как да се случи. До края на 2023 година трябва да бъде договорена цялата сума, което също няма как да се случи. Остава валидна прогнозата ми, че средства от ЕК в рамките на тази година едва ли ще получим“, предупреди бившият вицепремиер.

 По думите му има и още куп въпроси. „Няма как да не се отбележи, че да не се направи публично достояние текста е засрамваща прозрачност“, разкритикува Дончев.

„Убеден съм, че следващите дни ще има много теми за коментар. Тепърва ще разбираме какви ангажименти е поело правителството пред ЕК. Нещо, което до момента е съвършено неясно. Днес започваме първия си въпрос по темата енергетика“, каза още Дончев и даде думата на бившия енергиен министър Теменужка Петкова.

Тя заяви, че по темата „Енергетика“ има изненади в Плана за възстановяване.

„Лично успях да си отговоря на един толкова важен въпрос и той е защо толкова дълго време се криеше планът и какви толкова грандиозни идеи има. Дадох си отговор на този въпрос. Предлагам и вие да погледнете Плана за възстановяване и устойчивост. На страница 116 под мотото на реформа номер 11 се предвижда изваждането от БЕХ на две от най-печелившите дружества - ЕСО и „Булгартрансгаз“. Това са дружествата, които разполагат с активи за милиарди", каза Петкова. По думите ѝ това означава финансов колапс и фалиране на държавната енергетика, както и че това е първата стъпка към приватизацията на тези дружества. Нещо, което ние през годините устояхме и това не се случи", категорична бе Петкова.

По думите ѝ никой няма право да поставя на карта енергийната независимост на страната.

Според бившия зам.-министър на енергетиката и депутат от ГЕРБ-СДС Жечо Станков в плана не е видно какъв ангажимент е поет за Маришкия басейн. Той припомни, че по времето на ГЕРБ са водени стоически битки страната ни да не затваря централите.

„Кой е поставил ангажимент за съставяне на работна група с ясна дата за затваряне на мощностите в комплекса и кога ще се случи това“, попита той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети