Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Томислав Дончев: ГЕРБ няма да влиза в коалиция с ДПС

Политика

Томислав Дончев: ГЕРБ няма да влиза в коалиция с ДПС

Томислав Дончев: ГЕРБ няма да влиза в коалиция с ДПС - Tribune.bg
Снимка:

Правителство на малцинството не е нещо ново, то е правено от Борисов, коментира Георги Харизанов

Коалиция с ДПС няма да има, а кабинет на малцинството е възможен в зависимост от това, чие е малцинството. Това заяви пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

„Имало е експерименти с експертни правителства, но те са се проваляли. Свеждането на политика до експерт е деградиране. Политикът трябва да е експерт, но не бива да е само да експерт, трябва да увлича хората“, каза още Дончев.

Той е категоричен, че не би оглавил правителство на ГЕРБ и това е задача на лидера на спечелилата партия.

„Въпросът с кого би се коалирала ГЕРБ в предстоящия парламент са много трудни, защото в момента се „правят сметки без кръчмаря“ и не се знае каква ще бъде конфигурацията в бъдещия парламент“, каза Дончев, но отбеляза, че неговата партия би управлявал с партньори, в които и досега е била в коалиция.

Процесът по създаване на една коалиция е дълъг и преди е отнемал месеци преговори. Това не е „механично събиране“ на партии, трябва да се съчетават техните програми, отбеляза вицепремиерът.

„Политиката е като отношенията между хората, трябва да се постъпва честно и почтено. Ако това не може да се случи, няма да има коалиция насила“, заяви Дончев.

Междувременно темата за предстоящите избори коментира пред БНР и политологът Георги Харизанов, който е и член на ГЕРБ.

ПП ГЕРБ не е готова с предизборната си програма, тя все още се пише, обясни Харизанов.

„Има ясна, отчетлива и увеличаваща се разлика между ГЕРБ и втората партия според прогнозите на социолозите, и то преди предизборната кампания да е започнала. Няма нищо учудващо в тактиката на партията, а тя е да не се правят грешки“, коментира още той.

На този етап ГЕРБ няма планове да се коалира с никоя партия или формация след изборите, за да състави кабинет. „Правителство на малцинството не е нещо ново, то е правено от Борисов преди години, правено е няколко пъти в най-новата ни история“, подчерта той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Тартаковер "...Той е категоричен, че не би оглавил правителство на ГЕРБ".. !? За колко неща този беше категоричен, но после категоричността му се изпаряваше. Знаем какво е "категоричност" в ГЕРБ, когато Дебелия промени позицията си.
Освен това, ако оглави правителство, а Дебелия отзад дърпа конците и налага всяка своя хрумка (или хрумка на "началството", хрумка на Пеевски), това ще е изтезание за всеки, дори малко достойнство да има. На такова изпитание може да издържи само ПКП, която доказа че думата достойнство не фигурира в ценностната и система.
26.02.2021 11:30 / Отговор
Таракане, На Дебелия да му ядеш "дебелия"! Ще научиш какво е "категоричност" на ГЕРБ на самите избори! И се пригответе, ще бъде... болезнено!
26.02.2021 11:48

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп