Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Томислав Дончев: Качеството на едно управление зависи и от силната опозиция

Политика

Томислав Дончев: Качеството на едно управление зависи и от силната опозиция

Томислав Дончев: Качеството на едно управление зависи и от силната опозиция - Tribune.bg
Снимка:

Томислав Дончев беше категоричен, че подкрепата на ГЕРБ за проф. Герджиков е твърда

„Качеството на едно управление зависи не само от състава на управляващите, но и от това колко силна е опозицията. Ако това е ролята, която ни е отредена, ние ще я вършим по най-добрия начин“,  заяви , заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев пред БТВ.

„Напълно честно и достойно сме готови да изпълняваме функциите на опозиция“, допълни той.

„Приемам, че някой не иска да работи с някоя партия, това е напълно разбираемо. (…) Не може обаче да изолираш групи от обществото, половин милион, 700 000, 1 милион, няа значение, зависи каква е конюнктурата. Да кажеш - тези хора, тяхната воля, техните цели, техните предпочитания не ни интересуват. Когато зачеркнеш една партия, когато кажеш – няма да си говоря с тях – разберете ни добре, ние честно и отговорно сме готови да служим на народа в позиции и това е напълно достойно”, каза още Дончев.

Той обясни, че са управлявали в различни коалиционни формати, но, за да се носи ясна отговорност, трябва да е ясно първо кой управлява и кой е в опозиция.

„Второ, когато управлението е в коалиционен формат, когато участват няколко партии, ако е възможно, доколкото е възможно да е ясно кой за какво отговаря, защото първо се започва с дистрибуцията или разпределението на постове и сфери на влияние и се приключва този процес с разпределение на отговорността“, допълни още той.

Дончев припомни, че в разговорите в годините назад са казвали, че не биха работили с ДПС и с левицата, но това не е пречило в парламента да се води диалог и да има консенсусно гласуване на цялата пленарна зала, когато става въпрос за важни решения за страната.

Той даде и съвет на новите управляващи: „Хубаво е в управлението да се влезе с презумпцията, че конституцията и законите важат за всички, не само за тези, които са почтени, а и за всички останали, тези, които не са сертифицирано почтени. Законите са за всички, това е добър ход в управлението”.

Томислав Дончев беше категоричен, че подкрепата на ГЕРБ за проф. Герджиков е твърда.

„Надявам се в оставащото малко време той да събере повече подкрепа, включително и такава, която не е свързана с партийния вот заради личността. Изборът тук не е между един цвят синьо, червено или някакъв друг, а между интелектуалец - ректора на Софийския университет, и действащия към момента президент, който за съжаление е опасен за демокрацията“, заяви още Томислав Дончев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети