Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дончев: Към момента се съсредоточаваме към спазване на мерките, които съществуват

Политика

Дончев: Към момента се съсредоточаваме към спазване на мерките, които съществуват

Снимка:

Вицепремиерът не вижда полза от въвеждането на още мерки, ако не се спазват

Към момента се съсредоточаваме към спазване на мерките, които съществуват, коментира пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев по повод действията на правителството за овладяването на пандемията от коронавирус.

Всяко решение, което се взема на министерско ниво е политическо. За него се носи политическа, наказателна и административна отговорност. Дори министърът да изпълни на 100 процента, както често се случва, всичко, което му е препоръчано от експертите в съответното министерство, отговорността я носи той, подчерта Томислав Дончев. Той коментира и предложението на Министерството на здравеопазването за въвеждане на нови мерки.

„Каква полза от въвеждането на още мерки, ако не се спазват”, категоричен е Дончев.  

„Спазването на мерките не може да бъде само и единствено ангажимент на държавната контролна система”, допълни още вицепремиерът. По думите му основната отговорност е нейна – РЗИ, полиция, инспектори, но ако гражданите съобщават за провеждането на масови мероприятия, свързани с нарушаването на мерките, то тогава няма да се налага да говорим за нови мерки.

„Имам впечатлението, че не са спрели да ни критикуват. Ако днес бяхме взели други рестриктивни мерки, коментарите щяха да са в точно обратната посока – икономиката, психичното здраве на хората, свободното движение на хората...Не се водим от коментарите, а от анализа за човешкия живот – какво е най-добре да се направи. Човешкият живот е най-висшата ценност. Той трябва да се пази. Човешкият живот, разбира се не зависи само от хода на пандемията, а и от социалния статус и от икономическото благосъстояние. Затова изкуството е да се движим по ръба на бръснача”, подчерта Дончев.

„Добрата новина е, че от пролетта на тази година здравната ни система натрупа опит. Сега познаваме това заболяване. Българските лекари и сестри, на които сме благодарни натрупаха опит и познават това заболяване. Натоварването в момента на ковид отделенията е около 30 процента. Най-голямо в Шумен, където е 56 процента. Ще реагираме според ситуацията”, категоричен е вицепремиерът.

„Не сме подценявали, нито надценявали ситуацията. Организационно сега сме много по-добре подготвени, отколкото пролетта. И най-добрата организация на моменти показва слабости”, заяви Дончев, визирайки сигналите за случаи на пациенти от последните дни, при които има забавяне с приема в болници и оказване на помощ.

Според вицепремиера всички звена от здравната система, включително и личните лекари, трябва да бъдат включени в борбата с пандемията, тъй като в момента основният товар е върху областните болници.

„Готови сме за всички варианти и всякакви ситуации. Освен развитието на пандемията следим внимателно и какво правят останалите държави в Европа”, категоричен е Дончев.  

 


Коментари (2)

111 място при това качество на изпълнителите е добре! Вики и онова "острото "пак се опитваха да са на ръба на коректността и почти им се получи!Очаквам в най-скоро време да се държат така с някой от лЕво или някой лилав!
06.11.2020 09:00 / Отговор
Ленинчо- Томи Габровчето Ами многооо сте неграмотни, крадливи и нагли. Десет години разтягате локуми, ако имаше електронно здравеопазване и електронно правителство, нямаше да сме на това дередже. Всички сте за затвора заедно с Барцелонския мафиот.
06.11.2020 13:16 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още