Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Томислав Дончев: Ще влезем в зловеща комбинация от кризи

Политика

Томислав Дончев: Ще влезем в зловеща комбинация от кризи

Томислав Дончев: Ще влезем в зловеща комбинация от кризи - Tribune.bg
Снимка:

Няма да ставам премиер, каза той

„Ние ще влезем в зловеща комбинация от кризи. Не забравяйте здравната криза. Няма никакви белези пандемията да е приключила. Дори специалистите твърдят, че по време на есента и зимата, тя ще бъде по-страшна, отколкото е в момента. На второ място като резултат от пандемията и накъсването на глобалните вериги и доставки, безспорно ще има икономическа криза, може да спорим колко ще е дълбока. Първите числа са плашещи. Те буквално са сравними с числата от времето на Голямата депресия. Знаете, тогава загубеният БВП е близо 20% и се сещате какви икономически катаклизми води това. На трето място - очевидно е, че имаме и политическа криза. Това е възможно най-лошата комбинация от три кризи, една върху друга, изключвам здравната, икономическата и политическата, взаимно ще усилват силата си. Дали има риск, има.“ Това каза в интервю за БГНЕС вицепремиерът Томислав Дончев.

„Има риск. Въпрос на мъдрост не само от страна на хората, въпрос на мъдрост е от страна на политиците. Понякога политикът е този, който е и държавник, може да отстъпи от партийния интерес, само и само да пази държавата и политическата система. В такава ситуация трябва и такива жертви да се правят“, допълни Дончев.

Не е честно да оглавя правителството, заяви той по повод готовността на премиера Бойко Борисов да се оттегли от властта. „Правителството трябва да бъде оглавено от лидера на партия, какъвто аз не съм. Това не е само техническа работа. Самата конституционна логика предполага лидерът на най-голямата политическа сила – тази, която е спечелила изборите, този, който е убедил хората, че има правото да води, той да стане министър-председател. Дори в една объркана ситуация, дори в момент политическа криза, аз считам, че това е подмяна и не е честно”, допълни Дончев.

Според Дончев от създалата се в момента ситуация в страната няма лесен изход. „От една страна чуваме „Оставка“, включително и под прозорците си. Няма да мерим броя на протестиращите, това е спекулация. Дори и да са 10 души, ако имат някакви искания, те са значими. Най-малкото, защото всяка вечер се рециклират в ефир”, посочи още той.

Вицепрезидентът е на мнение, че в момента народът е разделен. Смята още, че държавник, който го е грижа и за обществото, и за държавата, не може да допринася за това.

„Една оставка на министър-председателя, оставка на правителството, вероятно би успокоила голяма част от обществените напрежения. От друга страна – за нас са гласували един милион души. Ние имаме 100 000 души членове и те са против. Считат, че това е поддаване на натиск. За пореден път, защото по силата на някаква странна историческа необходимост това се случва за трети път”, категоричен е Дончев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

От мнозинството Не подавайте оставка.Това е абсурд!
Какво,като има протестиращи.Има и хора,които не протестират и живеят добре и са определено по-голямата част от населението.Всичко е, заради това че президентството е пълно със руски шпиони и марионетки!Ако подадете оставка ,чупите държавата.Още 5,6 месеца ще издържат,дори и безделниците,които протестират и не мият чинии из западноевропейските и американски ресторанти,на които им викат цвета на нацията!Ще поживеят на гърба на мама и баба,както са го правили и преди да отидат на запад ПО СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ,а сега реват,че някой ги гони!
05.08.2020 19:26 / Отговор
arnaudova sevda m!mka vi,,garbavi kradci,,/sigurno ste ot ,,podgazurnite /dargavni slugiteli,,loito izdarga,,bedniqt ni narod/PROKLETI DA STE KRADLIVI MIRIZLIVCI!
06.08.2020 07:03
Има още парички за ограбване, затова се напъват, че били отговорни. Ама не може прости хора да управляват държава. Тя вече е счупена. Пък и САЩ и ЕС няма да позволят да се строят руски газопроводи и АЕЦ.
05.08.2020 23:12 / Отговор
arnaudova sevda m!mka vi,,garbavi kradci,,/sigurno ste ot ,,podgazurnite /dargavni slugiteli,,loito izdarga,,bedniqt ni narod/PROKLETI DA STE KRADLIVI MIRIZLIVCI!
06.08.2020 07:03 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати