Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Томислав Дончев: Следващите избори трябва да са машинни

Политика

Томислав Дончев: Следващите избори трябва да са машинни

Снимка:

Следващите избори трябва да са на машини. Това е мнението на вицепремиерът Томислав Дончев.

"В обществото има консенсус, че машините ще помогнат за честността на изборния процес, затова следващите избори трябва да са на машини. Разбира се, отчитаме и мненията на експерти, както и представители на държави, които са въвели машинно гласуване, а после са се отказали, тъй като твърдят, че то създава повече рискове, отколкото възможности", коментира Дончев, цитиран от БНТ.

Той поясни, че заедно с "Информационно обслужване" вече е направено пазарно проучване и са събрани оферти от различни производители на машини, които могат да ги изработят в срок до следващите редовни парламентарни избори. Офертите са изпратени и на ЦИК след тяхно искане.

"Машините трябва да са закупени и да са собственост на държавата. Нелепо е всеки път да се наемат. Това прави изборите скъпи и създава риск за сигурността на надзорния процес", посочва Дончев.

"Машините трябва да бъдат закупени от ЦИК. Осигуряването на машините от МС би дало повод за спекулации, че управляващите ще контролират изборния процес. ЦИК е органът, избран от НС, в който са представени всички партии, който има отговорността да организира изборите. Той винаги е получавал подкрепа от изпълнителната власт, без правителството да се меси в изборния процес", поясни още вицепремиерът.

Томислав Дончев коментира и подадената днес оставка от председателя на Централната избирателна комисия Стефка Стоева, и определи мотивите ѝ като разбираеми. Коментарите, че оставката ѝ е заради конфликт между двамата, той определи като "нагли спекулации".

"Сигурен съм, че тя би казала същото, ако я попитате", категоричен е Дончев.

"Уважавам г-жа Стоева като човек и професионалист. Мисля, че заедно с този състав на ЦИК работихме добре и резултатно заедно. Доказателство за това са последните местни избори, които протекоха добре, въпреки всички предизвикателства.

"Действащият Изборен кодекс не позволява адекватна организация на изборния процес и поради тази причина той спешно трябва да бъде изменен. В него нито е записано какъв тип трябва да са машините (има поне 3 вида), нито кой ги осигурява. Това не е изненада, доколкото между политическите сили в НС няма консенсус по темата. На база тези текстове, нито ЦИК, нито МС, нито "Информационно обслужване", нито който и да било друг, може да похарчи бюджетни средства и да закупи машини, защото няма нито това право, нито това задължение", поясни вицепремиерът.  


Коментари (7)

От цвета на нацията Какво и ще стане,ако и на машинни избори комундетата загубят???Само си представете какви крясъци ще са,какво реване!
27.08.2020 18:09 / Отговор
При машинно гласуване Ще изчезнат купища флашки на път за цик
27.08.2020 18:55 / Отговор
коментар Аз пък съм върло против разни там машиннки да ми отчитат гласа!А и никой не може да ме задължи да гласувам на машиннки за да може ония бекапета да ми фалшифицират гласа в тяхна полза, защото те живеят единствено с фалшификати!
27.08.2020 19:44 / Отговор
Рада Не разбирам каква му е играта на Дончев? Германия забрани машинното гласуване със закон. Нали това чакат хакерите на Путин. И така си имаме достаточно проблеми с хибридни атаки от Москва. Трябва ли да им даваме и хляба и ножа. Полудяват ли управляващите?????
27.08.2020 23:41 / Отговор
коментар Точно е за това съм си писал коментара по-горе от Вас!Но дори и да има в залата разни машинки изобщо няма да я/ги погледна!На евроизборите ми предлагаха да гласувам на машинката но аз категорично отказах, защото путинските пунтове и номера са ми ясни, постоянно е ментарджийство, никаква честност никога, ама никога!Е наскоро путин си подмени част от конституцията им и се направи Вечния руски президент!
28.08.2020 07:55
Машините не са свързани в мрежа а са автономни, т.е. не може да се манипулират от хакери, а този е толкова некадърен, похарчи над 1 милиард за електронно управление, директно е за съд.
28.08.2020 13:11
коментар Руснака всичко може да манипулира всичко защото мисли денонощно само, и единствено за това!!!
29.08.2020 15:23

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още