Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Томислав Дончев: Служебният кабинет създаде партия и брутално изкривява изборите

Политика

Томислав Дончев: Служебният кабинет създаде партия и брутално изкривява изборите

Томислав Дончев: Служебният кабинет създаде партия и брутално изкривява изборите - Tribune.bg
Снимка:

Тези „почтени“ хора били някакви супергерои и за тях правилата не важат, заяви заместник-председателят на ГЕРБ

България се нуждае от стабилно управление. Стабилността не е ценност сама по себе си. Трябва да има ясна цел и да се знае кой поема отговорността за политическите действия. Една част от служебното правителство формира политическа партия, което не е забранено от конституцията и законите, но категорично е против духа им. Другата част от правителството се занимава с пропаганда и то само във вреда на една политическа сила. Това заяви в интервю за БГНЕС Томислав Дончев, заместник-председател на ГЕРБ.

Той изрази своя скептицизъм относно формирането на ляво-дясна коалиция в България. „Дясната партия трябва да е готова да работи с лявата, както и лявата с дясната. Това трябва да бъде разбрано от хората“, каза още Дончев.

Запитан как би искал да изглежда следващият парламент, заместник-председателят на ПП ГЕРБ посочи, че най-добрият вариант е да имаме една партия, която да носи отговорност. Ако има коалиция, трябва да е ясно кой участва в нея, кой взима отговорността.

„В публичните политики, за да се свърши нещо от началото до края, понякога един мандат не е достатъчен. А какво говорим за къси хоризонти от половин или една година? Имаме нужда от стабилно управление, което да има смисъл, логика и да дава резултати поне в рамките на един 4-годишен мандат. Стабилността не е ценност сама по себе си. Трябва да има ясна посока и да се знае кой поема отговорността за политическите действия. Голям проблем в очите на хората е да се случват разни неща и да не се знае чия отговорност са те“, обясни още Дончев.

На въпрос какви трябва да бъдат приоритетите на следващото правителство, Дончев каза, че най-важното нещо е да се излезе от кумулацията от кризи, свързани с пандемията, високата инфлация и цените на енергоносителите. Когато хора се разболяват и умират, това трябва да е първият приоритет, посочи той. На второ място, всички предизвикателства, свързани с инфлацията, енергетиката.

Според него след овладяването на тези три кризи може да мислим за други дългосрочни приоритети. По думите му сред тези дългосрочни приоритети е това как България ще мине през предизвикателството „Зелена сделка“ и политиките по декарбонизация. Друг приоритет е т.нар. икономическа трансформация. Реинтегрирането на българските общности зад граница също е важен приоритет и шанс за икономиката, добави той.

„Ние досега сме участвали в избори. Печелили сме, губили сме. Не си спомням досега да сме поставяли под въпрос изборния резултат. Това е особено подозрително по отношение на този, който загуби изборите. Имаме амбицията, намерението и волята да спечелим тези избори. Това не отменя правото да се задават въпроси свързани с това как се организира изборният процес – какви пробойни и рискове има. Това даже не е право, а задължение на всяка политическа партия“, категоричен бе зам.-председателят на ПП ГЕРБ.

Относно казуса с решението на Конституционния съд, който определи Указа на президента за назначаването на Кирил Петков за министър за противоконституционен, Дончев заяви иронично, че на „почтените“ им е позволено да не спазват законите, защото са „почтени“. Правилата били за всички останали, но не за тях. Тези „почтени“ хора били някакви супергерои и за тях правилата не важат.

„Ако ние имаме парламент в края на ноември или началото на декември, безспорно успоредно с конституционната процедура по избор на правителство, най-важното нещо е бюджетът. Бюджетната процедура в Народното събрание е доста дълга, тя предполага да се мине през две четения на най-важните комисии. Но да не забравяме, че преди това, бюджетът трябваше да е качен за обществено обсъждане, да е публикуван, да е минал през съгласуване със социално-икономическите партньори в Тристранката и е чудно, че това не е случило. Лошо е, ако бюджетът закъснее. Лошо е, ако се приеме късно“, заяви Томислав Дончев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати