Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тошко Йорданов: Кирил Петков и Божидаро Божанов изнудвали минисъра на електронното управление за 650 милиона лева

Политика

Тошко Йорданов: Кирил Петков и Божидаро Божанов изнудвали минисъра на електронното управление за 650 милиона лева

Тошко Йорданов: Кирил Петков и Божидаро Божанов изнудвали минисъра на електронното управление за 650 милиона лева - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на електронното управление е бил заплашван и подлаган на натиск от Кирил Петков и Божидар Божанов за 650 милиона, за да се подобри Информационно обслужване, като е натискан да не се прави с обществени поръчки  на открити процедури, а да се раздадат на техни хора. Това заяви Тошко Йорданов от ИТН след председателския съвет в НС.

Скандалните признания за милионите дошли лично от министъра на ПП Александър Йоловски, който пък бил предложен за поста лично от Божидар Божанов.

„Нещата са по грозни от колкото предполагах аз", заяви Йорданов.  

„Това компрометира целия процес на валидизация на машините, тъй като той се валидизира от три институции, а вече е опорочен. Министърът на електронното управление потвърди, че процесът не е завършен, което означава, че ЦИК не може да сертифицира машините на изборите, което означава, че на тези избори няма да има машини, защото законът е такъв", каза той.   

„Цялата схема е свързана със заплахи и натиск“, подчерта Йорданов. 

По думите му на срещата са присъствали Мария Габриел и ЦИК.  

„Попитахме Мария Габриел, която може да го уволни. За моя изненада тя взе да кърши пръсти и да вика, ама аз искам да видя какво ще се случи, тъй като зам-министърът е в ДАНС на разпит. Аз не разбирам, каква информация очаква да получи, при положение, че министърът каза, че това е абсолютно недопустимо", каза Тошко Йорданов.  

ПП-ДБ не са присъствали.  

Йорданов подчерта, че закон ЦИК трябва да спре машините и ще ги спре, защото процесът не е приключил и е опорочен.  

„Бих искал да се обърна към главния прокурор, да започне следствие към Кирил Петков и Божидар Божанов за оказване на натиск", апелира той.   

Йорданов отхвърли възможността да се отложат изборите, защото Изборният кодекс е такъв, когато има проблем с машините се минава на хартия.  

„Винаги има достатъчно хартиени бюлетини, защото по закон, теоретично могат да се развалят всички машини и за това има бюлетини все едно няма машини", каза той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети