Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тошко Йорданов: Кирил Петков не е българин, Асен Василев живее във фантазии

Политика

Тошко Йорданов: Кирил Петков не е българин, Асен Василев живее във фантазии

Тошко Йорданов: Кирил Петков не е българин, Асен Василев живее във фантазии - Tribune.bg

ИТН ще се явят на евентуални предсрочни избори

"На Кирил Петков не му пука за българите в Македония. Човекът може да е гражданин на света, но не е българин. Нито го интересува, нито му дреме. Кирил и Асен лъжат, лъгаха за МРРБ, хеликоптерите и Македония. Вчера Асен Василев си е позволил да излъже: той ме е осъдил, а аз съм си платил. Делото дори още не е започнало. Хора като Асен Василев явно живеят във фантазиите". Това заяви  на пресконференция Тошко Йорданов от "Има такъв народ". 

Той бе категоричен, че по адрес на партията са били наговорени прекалено много лъжи, които сега започват да излизат наяве. Тошко Йорданов даде пример с обвиненията за корупция в МРРБ от „Продължаваме промяната”. Той заяви, че е съдебно доказано е, че корупция в регионалното министерство не е имало.

Бившият регионален министър от кабинета "Петков" Гроздан Караджов коментира решението на Конституционния съд, свързано с плащането за пътни ремонти от Агенция "Пътна инфраструктура".

„С него се отменя решение на парламента от април т. г., свързано с плащания за пътните фирми. Сега, освен че спорове за плащане между фирмите и АПИ ще се решават от съдилищата, дружествата могат да заведат дела за обезщетение, ако отмененото решение на парламента ги е ощетило. Припомняме, че на 20-ти април Народното събрание одобри АПИ да заплати 50 на сто от всички финансови задължения по договорите за поддръжка на републикански пътища, както и да заплати 100 на сто от всичките си финансови задължения, възникнали по договорите за доставка и монтаж на ограничителни системи, по договорите за производство, доставка и монтаж на пътни знаци и по договорите за полагане на маркировка на територията на републиканската пътна мрежа, както и на задълженията по месечни и извънредни задания по договорите за извършване на поддържане на републикански пътища. По силата на това решение(link is external) останалите над 50% от задълженията се изплащат след решение на парламента”.

Караджов обясни какво точно означава решението на съда. "Иззети са функциите на изпълнителната власт, в частност на Министерски съвет и министъра на МРРБ и че това е превишаване на компетентността от страна на Народното събрание и е противоконституционно. Че Народното събрание се е намесило грубо в частно-правни отношения, в случая между АПИ и частни фирми. В случая, че нееднакво са били третирани всички фирми, които са замесени в казуса. Как се стигна до това неконституционно решение на Народното събрание? На една и съща дата, мисля 15-ти април, внесохме две различни решения в Народното събрание по този въпрос. Едното беше подписано от Тошко Йорданов и депутатите от ИТН и в него, без да се изземат никакви функции, беше казано, че Народното събрание одобрява изпълнителната власт да предприеме необходимите действия, полагащи се по закон, и да си изпълни функциите, като това се прехвърляше към Министерски съвет и министъра на МРРБ. Още тогава всички ние твърдяхме, че внасянето от ПП на решение на същата дата, в която се предвижда Народното събрание да изземе функциите и да каже колко и на кого да се плаща, да си присъди функции на контрол и да се превърне в счетоводител на АПИ, е против Конституцията. Не бяхме чути и на практика точно това решение беше прието. Тези текстове бяха писани лично на компютъра на Лена Бориславова. Това е четвъртото погазване на Конституцията на Република България от тяхна страна", заяви бившият министър. 

 Йорданов добави, че в случай, че фирмите осъдят държавата за нанесени вреди, то това неминуемо ще рефлектира върху парите за пенсии и здравеопазване.  "Ето къде ще отидат парите на пенсионерите", допълни той. 

По думите му, друга вреда, която е нанесло управлението на "Продължаваме промяната", е "поредният скандал с медицинските хеликоптери". "Вчера или онзи ден гледах, че ПП заявили, че това е тяхна идея. Истината е, че тази идея беше вдигната в "Шоуто на Слави", когато бяхме в бТВ през 2017 година. Няма значение чия е идеята, защото хората умират при "прекрасните" пътища в България”, обобщи Тошко Йорданов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати