Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. За Тошко Йорданов вероятността да има предсрочни избори е „огромна“

Политика

За Тошко Йорданов вероятността да има предсрочни избори е „огромна“

Снимка:

„Как ще постъпим ние, ще видите - споко, остават няколко дена, не се шашкайте“, изясни позицията на партията си Тошко Йорданов

При дълъг живот на парламента, говорим спокойно за промяна на избирателната система, посочи от парламентарната трибуна председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. В хода на дебата по промените в Изборния кодекс той уточни, че има два варианта – предсрочни избори или някакъв живот на този парламент.

За него вероятността да има предсрочни избори е „огромна“, а подходът за мажоритарна система има нуждала от обсъждане и преброяване на населението.

„Не сме минали през честни избори. От наша гледна точка, ако се отиде на предсрочни избори, трябва да има поправен Изборен кодекс, така че да бъде максимално честен. Ако този парламент има дълъг живот, тогава говорим спокойно за промяна на избирателната система, но никой не знае кое от двете ще се случи“, изтъкна председателят на ПГ на партията, в чиито ръце отива мандатът.

По думите му референдумът за промяната на избирателната система е бил успешен.

„Да, огромна част от тази зала, от тук присъстващите му разказаха играта, включително тези, които сте тук отсреща. Да, ние създадохме партия ИТН с цел въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура, намаляване на партийната субсидия на 1 лв., задължително гласуване“, призна Йорданов.

В отговор Тома Биков от ГЕРБ-СДС изтъкна, че правителство на страната не се прави „за нечий кеф“, а заради българите.

„Разбрахме, че сте лъгали през цялото време. Сега искам да ми кажете кога точно очаквате да има редовни парламентарни избори, защото ще ви припомня, че последните редовни бяха 2009 г., следващите бяха 2021 г. До 2030 – 2040г. дали ще има редовни“, попита риторично Тома Биков.

Според него ИТН трябва да изпълнят ангажиментите, които са поели пред хората.

„Как ще постъпим ние, ще видите - споко, остават няколко дена, не се шашкайте“, изясни позицията на партията си Тошко Йорданов. По думите му е „трогателно как всички навиват ИТН да направи правителство“. Йорданов подчерта, че стабилно правителство в зала е факт при мнозинство в зала с твои депутати, или коалиционни партньори.

„Този цирк сме го гледали с вас, с ваши бивши патерици, патерички, бастунчета. Това е грозна работа. Как ще постъпим ние, когато Радев ни даде мандата, ще видите, споко остават няколко дена“, увери Йорданов.

Преди обаче да има връчване на мандат ИТН трябва официално да обявят кой ще е техният кандидат-премиер. Именно той трябва да отиде при Радев и да получи мандата.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още