Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тошко Йорданов за референдума: Ще зададем въпроса така, че да доведе до Велико Народно събрание

Политика

Тошко Йорданов за референдума: Ще зададем въпроса така, че да доведе до Велико Народно събрание

Тошко Йорданов за референдума: Ще зададем въпроса така, че да доведе до Велико Народно събрание - Tribune.bg
Снимка:

„Истината е, че в една форма на президентско управление има достатъчно демократични механизми за контрол“, смята зам.-председателят на ИТН

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ коментира пред Нова телевизия поискания от лидера на партията Слави Трифонов национален референдум. Той е във връзка с това трябва ли България да бъде президентска република или да остане парламентарна.

„Забавлявам се от няколко дни, като гледам как представители на политически партии и придворните им юристи се опитват да обяснят как това не може да се случи с референдум“, заяви Тошко Йорданов.

„Процедурата за президентска република е ясна. За да има референдум и той да може да се случи, трябва въпросът да е зададен така, че той да е от компетенцията на Обикновено народно събрание. Със сигурност ще бъде формулиран така, че да доведе до Велико народно събрание, а Велико народно събрание, колежке, се свиква с цел“, обясни Йорданов.

„Когато зададете въпрос, който е от компетенциите на Обикновено народно събрание, ако хората го подкрепят, то става задължително за Народното събрание“, допълни зам.-председателят на ИТН и бивш депутат.

По думите му, ако е налице необходимият брой гласове, тогава Народното събрание просто привежда в изпълнение решението на хората.

„Въпросът ще бъде формулиран достатъчно прецизно, за да се стигне до Велико народно събрание, чиято цел ще е промяна на Конституцията в посока президентска република. Дали ще бъде президентска република от американски тип (бел.ред. където президентът е министър-председател) или френски тип, на която и казват полупрезидентска (бел.ред. където президентът издига премиер), това вече е логично да се случи вътре във Великото Народно събрание“, отбеляза Тошко Йорданов.

„Хората ще кажат, не група политици, на които не им се иска“, настоя Йорданов.

По думите му тази стъпка ще е продължение на идеята на ИТН за мажоритарен вот.

2016 референдумът беше скопен и ние още чакаме резултата от преброяването, подчерта той.

Отговорността в момента е колективна безотговорност, това вижда Тошко Йорданов до този момент в политиката и обоснова идеята на ИТН именно с носенете на отговорност.

„Тук има желание на група партийни дейци да са вечни под някаква форма. Целта им е да участват и да могат да се облагодетелстват от това, което дава като възможност властта. България през 30-те години по царско време е изпадала в ситуацията, в която е сега страната след ГЕРБ – къси парламенти, смяна на правителства и политическа безизходица. Тогава военните правят преврат, забраняват политическите партии и страната се нормализира. Но това не е демократично. Много по-добрият вариант е ако хората преценят да има президентска република. По времето на Бойко имаше един президент, който беше негов и един, който не беше. САЩ и Франция недемократични ли са, след като са президентски републики? По времето на ГЕРБ не беше ли диктатура“, попита той.

„Парламентът, колега, е законодателен орган. Решенията са в ръцете на изпълнителната власт. Законите се променят в парламента и при президентската република, те не се променят от президента“, обърна се към водещата той, след като тя няколко пъти го попита дали няма властта да бъде концентрирана в ръцете на един човек.

„Истината е, че в една форма на президентско управление има достатъчно демократични механизми за контрол“, каза още той.

Според него гласуването с преференция е „изключително удобен начин да се продават депутатски места“.

„Може да ви изглежда мажоритарен метод, но не е“, категоричен е Йорданов.

Зам.-председателят на „Има такъв народ“ коментира поста на колегата му от „7/8 ТВ“ Иво Сиромахов, който написа във Фейсбук: „Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система“.

„Иво Сиромахов – това си е негово право да се прави на зевзек. Той нито е член на партия ИТН, нито участва в решенията. Иво Сиромахов си е от нашите и затова го цитирате. Право си е на Иво Сиромахов да се прави на забавен. Оттам нататък Иво Сиромахов не разбира нищо. Той не е наясно с процеса, с процедурите, не е наясно какво правим, не е наясно как се стига дотам. Не сме забравили темата за мажоритарните избори“, каза Йорданов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети