Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тръгна процедурата за избор на нов председател на ЦИК

Политика

Тръгна процедурата за избор на нов председател на ЦИК

Снимка:

Парламентът прие процедурни правила за избор на нов председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което даде ход на процедурата, предаде БГНЕС.

Парламентарните групи и депутатите имат на разположение 5 дни, за да предложат своите кандидати на Комисията по правни въпроси. Свои номинации, но адресирани до народни представители, могат да правят и неправителствените организации.

Всички документи, съпътстващи избора, ще бъдат публично оповестени на сайта на Народното събрание. Спрямо кандидатите ще бъде извършена проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската армия, а след това те ще бъдат изслушани на открито заседание на комисията по Правни въпроси. Окончателният избор ще се проведе в пленарна зала.

Бившият председател на изборната комисия Стефка Стоева обяви в края на август, че се оттегля от поста, а няколко дни по-късно парламентът прекрати пълномощията ѝ. Първоначално тя посочи лични мотиви, но по-късно обяви, че изразява несъгласие с готвените промени в Изборния кодекс, които прехвърлят изцяло отговорността на ЦИК за закупуване, поддръжка и съхранение на бъдещите машини за гласуване. Според Стоева за това трябва да се погрижи държавата, в лицето на изпълнителната власт.             


Коментари (2)

Иво А кога ще започне процедура по Импийчмънт на ""президента"" радев!
10.09.2020 10:42 / Отговор
Руските тайни служби атакуват България чрез Румен Радев, Елена Йончева и Иво Христов https://www.24chasa.bg/novini/article/9001427

Русия засилва атаките си срещу Европа, този път целта е България. Руските тайни служби атакуват България чрез Румен Радев, Елена Йончева и Иво Христов. Руските тайни служби планират да компрометират България.
Български политически анализатори смятат, че Йончева е участник в плана на руските тайни служби за компрометиране на България чрез съдебните системи на ЕС.
10.09.2020 11:30 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още