Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тръгна процедурата за избор на нов председател на ЦИК

Политика

Тръгна процедурата за избор на нов председател на ЦИК

Тръгна процедурата за избор на нов председател на ЦИК - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът прие процедурни правила за избор на нов председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което даде ход на процедурата, предаде БГНЕС.

Парламентарните групи и депутатите имат на разположение 5 дни, за да предложат своите кандидати на Комисията по правни въпроси. Свои номинации, но адресирани до народни представители, могат да правят и неправителствените организации.

Всички документи, съпътстващи избора, ще бъдат публично оповестени на сайта на Народното събрание. Спрямо кандидатите ще бъде извършена проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската армия, а след това те ще бъдат изслушани на открито заседание на комисията по Правни въпроси. Окончателният избор ще се проведе в пленарна зала.

Бившият председател на изборната комисия Стефка Стоева обяви в края на август, че се оттегля от поста, а няколко дни по-късно парламентът прекрати пълномощията ѝ. Първоначално тя посочи лични мотиви, но по-късно обяви, че изразява несъгласие с готвените промени в Изборния кодекс, които прехвърлят изцяло отговорността на ЦИК за закупуване, поддръжка и съхранение на бъдещите машини за гласуване. Според Стоева за това трябва да се погрижи държавата, в лицето на изпълнителната власт.           


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Иво А кога ще започне процедура по Импийчмънт на ""президента"" радев!
10.09.2020 10:42 / Отговор
Руските тайни служби атакуват България чрез Румен Радев, Елена Йончева и Иво Христов https://www.24chasa.bg/novini/article/9001427

Русия засилва атаките си срещу Европа, този път целта е България. Руските тайни служби атакуват България чрез Румен Радев, Елена Йончева и Иво Христов. Руските тайни служби планират да компрометират България.
Български политически анализатори смятат, че Йончева е участник в плана на руските тайни служби за компрометиране на България чрез съдебните системи на ЕС.
10.09.2020 11:30 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп