Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Транспортният министър с пет плана за кораба и уверение, че няма да допусне увреждане на околната среда

Политика

Транспортният министър с пет плана за кораба и уверение, че няма да допусне увреждане на околната среда

Транспортният министър с пет плана за кораба и уверение, че няма да допусне увреждане на околната среда - Tribune.bg
Снимка:

Транспортният министър Христо Алексиев заяви на брифинг в МС, че случващото се със заседналия кораб край Камен бряг е престъпна безотговорност и отново хвърли вината на предишните управляващи. Алексиев обясни, че има сериозни забележки и още днес започва да търси отговорност.

Съобщи, че преди малко се е върнал от Камен бряг, защото иска да се увери, че действията там били адекватни. 

Има създаден и кризисен щаб. 

„В момента времето е доста лошо, вълни 3-4 бала“, допълни той и поясни, че има няколко приоритета - околната среда и здравето на хората, както и операция по евакуацията на екипажа, който е от 9 човека“. 

Алексиев коментира още, че с изненада е разбрал, че липсват изработени процедури как се реагира в подобни ситуации.

„Няма никаква ресурсна обезпеченост от страна на държавата и от страна дори на частния бизнес. Бяха мобилизирани всички ресурси и те се оказаха недостатъчни при положение, че в закона ясно е записано каква подготовка трябва да има държавата в такива ситуации“, заяви още транспортният министър.

Той съобщи, че горивото на плавателния съд е източено напълно, оставено е само минимално количество, което да поддържа електрическото захранване на кораба.

„Правят се пет паралелни плана за разтоварването на кораба и неговото изтегляне. Всяка една технология ще бъде съобразена с мерки, които да защитават околната среда“, обеща още Христо Алексиев.

С Алексиев на брифинга беше и министъра на околната среда Асен Личев, който набързо взе думата, за да увери, че ще се направи всичко възможно, за да не се стигне до екокатастрофа. 

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати