Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Транспортният министър с пет плана за кораба и уверение, че няма да допусне увреждане на околната среда

Политика

Транспортният министър с пет плана за кораба и уверение, че няма да допусне увреждане на околната среда

Транспортният министър с пет плана за кораба и уверение, че няма да допусне увреждане на околната среда - Tribune.bg
Снимка:

Транспортният министър Христо Алексиев заяви на брифинг в МС, че случващото се със заседналия кораб край Камен бряг е престъпна безотговорност и отново хвърли вината на предишните управляващи. Алексиев обясни, че има сериозни забележки и още днес започва да търси отговорност.

Съобщи, че преди малко се е върнал от Камен бряг, защото иска да се увери, че действията там били адекватни. 

Има създаден и кризисен щаб. 

„В момента времето е доста лошо, вълни 3-4 бала“, допълни той и поясни, че има няколко приоритета - околната среда и здравето на хората, както и операция по евакуацията на екипажа, който е от 9 човека“. 

Алексиев коментира още, че с изненада е разбрал, че липсват изработени процедури как се реагира в подобни ситуации.

„Няма никаква ресурсна обезпеченост от страна на държавата и от страна дори на частния бизнес. Бяха мобилизирани всички ресурси и те се оказаха недостатъчни при положение, че в закона ясно е записано каква подготовка трябва да има държавата в такива ситуации“, заяви още транспортният министър.

Той съобщи, че горивото на плавателния съд е източено напълно, оставено е само минимално количество, което да поддържа електрическото захранване на кораба.

„Правят се пет паралелни плана за разтоварването на кораба и неговото изтегляне. Всяка една технология ще бъде съобразена с мерки, които да защитават околната среда“, обеща още Христо Алексиев.

С Алексиев на брифинга беше и министъра на околната среда Асен Личев, който набързо взе думата, за да увери, че ще се направи всичко възможно, за да не се стигне до екокатастрофа. 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп