Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Тренд”: Българите харесват повече зрели политици с опит в управлението

Политика

„Тренд”: Българите харесват повече зрели политици с опит в управлението

Тренд: Българите харесват повече зрели политици с опит в управлението - Tribune.bg
Снимка:

Идеологическият уклон е без значение дали е ляв, или десен, сочи проучването

Повечето българи вярват на по-зрели политици с опит в управлението. Това се случва на фона на бурната промяна на политическата сцена, започнала през 2021 г., и навлизането на много нови лица на политическата сцена. Данните са в резултат на последното национално представително проучване на агенция „Тренд”. То е по поръчка на вестник „24 часа” и е направено сред 1007 пълнолетни граждани между 15 и 22 август по метода пряко полустандартизирано интервю лице в лице.

40% от участниците се доверяват на по-зрели и с опит в управлението политици, а 25% изискват да са млади и нови лица.

21% вярват на десни политици, 14% на леви, а за близо половината - 48% от анкетираните идеологическият уклон няма значение.

За една четвърт от анкетираните възрастта не е определяща за доверието им характеристика.

31% очакват по-скоро политици от консенсусния профил, а 43% - силни лидери. В това отношение са по-малко отговорите няма значение - 18%, и не мога да преценя - 8%.

От проучването става ясно, че 77% от българите искат от новото Народно събрание и следващото редовно правителство мерки, които да осигурят поносими цени на газ, ток и горива. 75% очакват мерки срещу обедняването.

Борбата с корупцията - тема, която доминираше предишните три парламентарни вота през 2021 г., е важна за 43% от анкетираните. Те смятат, че е много важно следващото управление да се бори с корупцията и да реформира съдебната система.

Подобряването на здравеопазването е тема номер 1 за 21% от анкетираните. Почти толкова - 20%, са тези, които настояват приоритет да е осигуряването на енергийна независимост на България от Русия.

Шесто място в списъка на избирателите с най-неотложни задачи за следващото управление е да преодоляват разделението в обществото - 16%. По 9% събират две теми - подобряването на образованието; специалният фокус върху продължаване на евро-атлантическата интеграция чрез приемане на България в Шенген и влизането ни в еврозоната.

Борбата с климатичните промени е основен приоритет за 4% от анкетираните, а специалното внимание върху правата на малцинствата и индивидуалните свободи - за 3%.

24 часа24 часа


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети