Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Тренд“: ГЕРБ взимат първото място със сериозна преднина, „Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност, че не се състави кабинет

Политика

„Тренд“: ГЕРБ взимат първото място със сериозна преднина, „Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност, че не се състави кабинет

Тренд: ГЕРБ взимат първото място със сериозна преднина, Има такъв народ носи най-голяма отговорност, че не се състави кабинет - Tribune.bg
Снимка:

„ ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. 43% от всички интервюирани смятат, че „Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност, че не се състави кабинет. Новата формация около Петков и Василев набира 9% подкрепа от гласуващите.“ Това сочат последните социологически данни на агенция „Тренд“.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и формации. Проучването е реализирано в периода между 8 и 15 септември 2021 г. чрез интервюта „лице в лице“ с таблет сред 1012 души на възраст над 18 години. Само 12% от всички интервюирани имат положително мнение за дейността на последното Народно събрание, докато 77% дават отрицателна оценка.

„Отчита се и лека ерозия в подкрепата спрямо служебното правителство и президента. 35% оценяват положително работата на кабинета, докато 44% са на обратното мнение. Положителната оценка е с 5% по-ниска от предходния месец.“, показват данните в проучването.

„43% от всички интервюирани са на мнение, че „Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност за това, че не се състави кабинет, като опцията събира в пъти повече посочвания от останалите – ГЕРБ (11%), Демократична България (8%), БСП (5%), Изправи се! Ние идваме! (3%) и ДПС (1%), „ отчитат още от „Тренд“.

Източник: Агенция „Тренд“Източник: Агенция „Тренд“

От там подчертават, че проучването е осъществено в момент, в който политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев не е обявен официално, но вече е имало знаци в посока на неговата реализация.

„Моментната електорална снимка сред деклариращите, че ще гласуват на предстоящите избори, сочи отчетливо лидерско място на ГЕРБ с 24.4%,“ казват от агенцията.

Източник: Агенция „Тренд“Източник: Агенция „Тренд“

„По-надолу могат да се очертаят най-общо три групи формации според тяхната електорална тежест. Първата група е тази на „Има такъв народ“ (17.5%) и БСП (16.6%). Като втора група се очертават ДПС (9.3%), формация около Петков и Василев (9.1%) и Демократична България (8.5%). В трета група, която остава под парламентарната бариера, но с резултат над 1% се включват „Изправи се! Ние идваме“ (3.8%), Възраждане (2.9%) и ВМРО (2.2%).“, обобщават от „Тренд“.

„53% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори.“, завършва анализа на проучването.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети