Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС отново не избра председател, Вигенин обяви последно участие в гласуването /ОБНОВЯВА СЕ/

Политика

НС отново не избра председател, Вигенин обяви последно участие в гласуването /ОБНОВЯВА СЕ/

НС отново не избра председател, Вигенин обяви последно участие в гласуването /ОБНОВЯВА СЕ/ - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите излязоха в почивка

НС отново не успя да избере председател на НС. В началото на заседанието ДПС отново предложиха  Йордан Цонев за председател на НС. „Възраждане” издигна отново кандидатурата на Цвета Рангелова за председателския пост, а от БСП потвърдиха намерението си и отново издигнаха кандидатурата на Кристиан Вигенин. 

„Вече предизвикваме подигравки сред гражданите. Парламентът е напът да се обезсмисли напълно. И колкото и всеки да иска да е верен на избирателите си, всеки един от нас разказваше на избирателите си какво ще прави, когато отиде в НС. Първият ден хората казаха, че ще ни гонят със сопи, сега вече предизвикваме само подигравки. Блокажът още в първото заседание показва, че парламентът е излишна институция, и не е в състояние да работи. Ние сме на път да убием парламента, но обезсмисляме и себе си по този начин. Утре хората ще кажат - защо са ни тези партии. Хората вече ни мразят?”, каза  Кристиян Вигенин.

БГНЕСБГНЕС

Той предложи двете основни политически сили да имат постоянни зам.-председатели на НС, които винаги да са на трибуната. Останалите парламентарни групи пък да излъчат останалите заместници, които да се въртят на ротационен принцип.

Вигенин беше категоричен, че това ще бъде последното гласуване, в което ще участва и няма да допусне кандидатурата му да бъде обвързвана с каквито и да било политически договорки и ангажименти.

Йордан Цонев от ДПС каза, че няма притеснения от това откъде би дошла подкрепа за него. „Вигенин също да няма притеснения, защото той беше външен министър на България 4 години с мандата на ДПС. Няма нищо страшно”, обяви кандидатът за председател. 

„Имаме институционален блокаж, не политическа криза. Толкова е абсурдна ситуацията, че създателите на Конституцията дори не са си помислили, че би била възможна. Смятат ни за луди. Няма как да обясниш на хората, че блокираш работата на най-важната институция по политически или някаква други причини. Съзнавайки колко е тежка ситуацията, приех тази номинация. 25 години от 32-годишната ми политическа кариера са минали в тази зала“, допълни Цонев.

Той заяви, че изборът трябва да е надполитически.

„А ние го превърнахме в най-политическия. Не можем да изберем един от 240 достойни хора. Смятат ни за луди. Не само че не ни разбират, ами и смятат за луди. Защото няма как да обясниш на хората, че блокираш работата на най-важната институция. По тази причина, съзнавайки колко е сериозна ситуацията, аз приех тази номинация”, добави той. 

БГНЕСБГНЕС

При първото гласуване за днес Йордан Цонев събра 103 гласа "за", 100 "против" и 23-ма се въздържаха. Вигенин събра подкрепата на 73-ма, против бяха 108, а се въздържаха 45. Цвета Рангелова получи подкрепа от 27 депутата, които бяха само от нейната парламентарна група. ГЕРБ подкрепиха Цонев, а 49 гласа от ПП отидоха за Вигенин. 

Стигна се до балотаж межди Цонев и Вигенин. След него кандидатът на ДПС събра -103 гласа "за", а Вигенин - 75. Депутатите излязоха в 10 минутна почивка, за да проведат и председателски съвет в опит да намерят изход от задънената улица. 

"Положението вместо да се влошава, става безнадеждно", обобщи Вежди Рашидов. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети