Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Трифонов поиска дистанционно гласуване за българите в чужбина

Политика

Трифонов поиска дистанционно гласуване за българите в чужбина

Трифонов поиска дистанционно гласуване за българите в чужбина - Tribune.bg

На всеки български гражданин трябва да му бъде осигурена възможността да гласува, поиска лидерът на „Има такъв народ Слави Трифонов“ във Фейсбук публикация, посветена на българите в чужбина.

„Само така ще имаме по-честни избори с обективна избирателна активност и избори с по-голяма представителност. Затова, отсега да е ясно - “Има такъв народ” може да участва само в такава управленска коалиция, която приеме за свой основен ангажимент задължителното въвеждане на електронно дистанционно гласуване“, написа лидерът на ИТН.

„Значи, цялото население на България към днешна дата е около 6,7 млн. души. А тези дни ЦИК обяви, че за изборите на 14 ноември с право на глас са 6 708 189 български граждани. Какво излиза? Броят на цялото население на България е равен на броя на хората с право на глас. Как става тоя номер? … Шегата настрана. Всъщност, истината е доста проста. Големият брой гласоподаватели се дължи на неактуализираните от години избирателни списъци и на наличието на т.нар. „мъртви души” в тях“, разсъждава Трифонов.

Той обяснява, че „мъртвите души” не били непременно починали хора, макар че допускал в избирателните списъци да има и такива.

„Със сигурност обаче огромната част от т.нар. „мъртви души” са си съвсем реални хора. Това са българи, които от години живеят и работят в чужбина - дали в Испания, дали в Германия, дали в Турция, дали в САЩ, но имат постоянен адрес в България и фигурират в избирателните списъци в страната. Със сигурност българите с избирателни права в чужбина са над 1 милион. Но години наред българските политици правеха всичко възможно да ограничат гласуването на тези наши сънародници зад граница“, смята той.

Според ИТН присъствието на българите зад граница в избирателните списъци у нас и практически невъзможността те да гласуват, понижава изкуствено общата избирателна активност. Но така партиите завишавали От друга фалшиво процента гласове за себе си.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети