Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Трифонов с тайни от коалицията: Петков заяви, че когато говори Лена все едно е той – „Тя е моето второ „Аз“

Политика

Трифонов с тайни от коалицията: Петков заяви, че когато говори Лена все едно е той – „Тя е моето второ „Аз“

Трифонов с тайни от коалицията: Петков заяви, че когато говори Лена все едно е той – Тя е моето второ Аз - Tribune.bg
Снимка:

Тайните на краткото управление на четворната коалиция на „Промяната“ с участието на ПП, БСП, ДБ и ИТН ще станат явни, след като лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов след дълга пауза отново ще е в телевизионния ефир на 7/8. Първият епизод на „Нещо лично“ беше излъчен в понеделник от 22.00 часа, а идеята на формата е Трифонов да разказва за неизвестни или за малко осветени събития от участието му в политиката, казаха пред „Труд News“ от ИТН.

В премиерата на предаването Слави Трифонов разказа за това как самият той, а и вероятно останалите коалиционни партньори, са разбрали за незаконния арест на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - от съобщение по телефона на Кирил Петков.

„Арестувах Бойко Борисов, Влади Горанов и Менда Стоянова, Севделина Арнаудова“ - пише вечерта на 17 март бившият вече министър-председател Кирил Петков до лидера на ИТН.

Слави Трифонов признава, че телефонът му не бил до него, а съобщението е получил докато вечеря в ресторанта на затворен комплекс в един от столичните квартали, където пък живее бившият финансов министър Владислав Горанов.

„В момента, в който излизам, установявам, че около ресторанта е пълно с полиция, което много ме изненада. Попитах моите сътрудници, с които общувам и вечерям, за какво става въпрос. Оказа се, че там, където вечерям, живее бившият министър на финансите Влади Горанов. Тогава разбрахме, че по новините са казали, че започват арести на Бойко Борисов, Влади Горанов и Менда Стоянова. А аз не съм с телефона си”, разказа Трифонов и призна, че всички подробности ги е научавал от новините като зрител.

„Толкова важен казус, който може да се отрази на всички коалиционни партньори, аз разбрах от sms, получен от Кирил Петков. Мисля, че същото е валидно и за останалите коалиционни партньори. Дали са говорили предварително или са получили информация, аз не зная. Но вероятно не са“, каза Слави Трифонов.

Предаването с лидера на ИТН ще е три пъти седмично - в понеделник, сряда и петък, на следващия ден ще бъде публикувано във фейсбук страницата, а интервютата със Слави Трифонов са на зам.-председателя на ИТН и едно от известните лица на телевизия 7/8 Тошко Йорданов.

„Бойко Борисов ми прилича на Джим Кери - така е щастлив, че отново е бог! Какво значение има, че са го арестували тия двамата“, каза още по време на премиерата на „Нещо лично“ Слави Трифонов. И припомни, че ИТН имат заслуга ГЕРБ да не са на власт след 10 години управление: „Това е факт, само че това заглъхна, че всъщност ние свалихме Бойко Борисов след 10 години“.

„Аз съм директен, прям и брутално откровен почти винаги. Като казвам почти винаги, имам предвид, че понякога трябва да има дипломация, колкото и да не съм дипломатичен типаж. Това е миловидният начин да кажеш, че не съобщаваш точно истината. Но така са и държавите, иначе нямаше да има дипломатически отношения и всички щяхме да се избием. Така че дипломацията е необходима в умерени рамки при мен”, каза още Трифонов.

Казуса с БНБ и Каримански:

Тази сряда Слави Трифонов ще разкаже подробности около последния си разговор с Кирил Петков. Темата е коментарите за нов управител на БНБ. От „Има такъв народ“ за поста номинираха финансиста Любомир Каримански, но в последния момент от „Продължаваме промяната“ издигнаха Андрей Гюров.

Напрежението около номинациите стигна до там, че Каримански подаде жалба в полицията заради заплашителен sms: „Откажи се или проблемите ти ще започнат веднага и нямаш представа колко ще бъдат сериозни“.

Точно кандидатурата на Любомир Каримански за поста е станала причина за последния телефонен разговор между Слави Трифонов и Кирил Петков. Тази вечер лидерът на ИТН ще разкаже подробности около споровете на бившите управляващи около фигурата на нов гуверньор на БНБ. От „Промяната“ всячески настоявали Каримански да не застава на поста. Натискът започнал от самия Каримански, преминал през цялата парламентарна група на „Има такъв народ“ и накрая се стигнало до звънене на Слави Трифонов.

След въпросната вечер, когато се провежда разговорът между Петков и Трифонов, Слави спира да вдига телефона на съпредседателя на „Продължаваме промяната“.

„Кирил Петков ме включи на спикер, казах му, че не искам да говоря така, но той вече ме беше включил и с него бяха Корнелия Нинова и Христо Иванов“, каза Слави Трифонов.

Истории извън стенограмите

„Когато говори Лена, все едно говоря аз“

Кирил Петков овластил Лена Бориславова далеч отвъд нейните правомощия като началник кабинет на министър-преседателя и предупредил коалиционните партньори, че казаното от нея е като премиерска дума.

На един от първите коалиционни съвети на правителството на „Промяната“ вече бившият миинистър-председател Кирил Петков буквално втрещил участниците преди началото на заседанието. Докато все още лидерите на четирите формации коментирали в неформален тон теми от деня, Петков взел думата и заявил: „Искам да ви предупредя нещо - когато говоря аз, все едно говори Лена Бориславова. И обратното, още по-важно: Когато говори Лена, все едно говоря аз! Тя е моето второ „Аз“.

ДБ и БСП: „Избирателите ни са скъпи“ и как да се запишат оръжията за Украйна

Лидерите на партиите се събрали за решение по оказването на военна помощ на Украйна. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов и председателката на БСП Корнелия Нинова, тогава вицепремиер и министър на икономиката се гледали в очите.

„Знам, че продаваш оръжия за Украйна през трети страни!”, казал Христо Иванов на Нинова. А тя отговорила: „За хората е важно да кажем, особено за моите избиратели и държа да запишем техническа помощ“. „Аз пък държа да запишем военна, защото е важно за моите избиратели”, казал Христо Иванов. За да има мир в коалицията и да са доволни избирателите на ДБ и БСП, формулировката в текста на решението на Народното събрание станала военно-техническа помощ. „Пълен цирк беше този Коалиционен съвет, както и дебатите в пленарна зала. Колко танка досега сме ремонтирали на Украйна?“, питат и днес участници в него.

„Какво ви пука толкова за обществото?“

Приемането на пакета от антиинфлационни мерки с намаляването на ДДС на хляба също минало през трусове в коалицията на ПП, БСП, ИТН и ДБ. Партиите извън „Промяната“ научили за антикризисния пакет от медиите, след изявление на тогавашния вицепремиер и министър на финансите Асен Василев. Никой нямал идея какво ще се предлага, а на коалиционния съвет вечерта са се направили достатъчно забележки по мерките заради пропуски и неясноти в тях. Очаквано, имало въпроси от участниците, защо е необходимо такъв вид мерки да се предлагат в последния момент без да се обсъдени от експерти на партиите и да се прецени как ще се приемат от обществото. „Какво ви пука толкова за това общество? Не е важно тези мерки да помогнат на хората, а ние да подходим маркетингово“, казал Асен Василев.

Зулумите в строителството - Лена и магистралата 

- Кирил Петков много държал да има краен срок за текущите ремонти и фиксирал дата 30 септември, разчитайки, че Слави Трифонов няма да бутне правителството. Някой го бил подковал на темата падане на кабинета.

Сега датата 30 септември е огромен проблем за строителните фирми, които продължават и ремонтните дейности, а през октомври това е само на „честна дума“, защото нямат договори.

Заради ирационални неща и слухове Петков и близкото му обкръжение са стигали до абсурди.

- Друг пример е искането на Кирил Петков и Асен Василев Народното събрание да гласува текущите разплащания в строителството. Ставаше въпрос за 278 обекта от предишни години. На разумното предупреждение, че НС не може да осъществява никакъв реален контрол и на въпроса как депутатите ще проверяват счетоводни документи Кирил Петков отговорил: Знам, бе, знам, но ако има служебно правителство, то тогава оня отсреща няма да може да ги харчи тия пари, ще трябва да чака ново НС и редовно правителство”.

- За ин хаус процедурите още през януари Кирил Петков бил предупреден, че е добре да се прекратят, без да се изчаква. От МРРБ са изпратели писма до МВР, до финансовото министерство и до премиера. Поискана е среща с Петков и Василев, но отговор не последвал. Едва след упреците на Бойко Борисов, че не е построен нито километър магистрала, през май е проведена среща, на която е решено ин хаус процедурите да се трансформират в строителни договори. Месец по-късно при разтурване на коалицията упреците са хвърлени върху министъра на регионалното развитие с твърдението, че той искал да плаща по ин хаус процедурите. А решението да се трансформират ин хаус процедурите било на Петков и Василев. Има и протокол с решението им, което е взето, за да не се срамуват от Борисов. Накрая Лена Бориславова изпратила протокола със същото решение, което кръстила „Законопроект за откраднатата магистрала“.

- ВиК дружествата се оказват другата щекотлива тема. Месец след месец от МРРБ успяват да ги набутват заедно с ЕРП за 100% компенсация, за да не се вдига цената на водата. През цялото време Асен Василев обещавал, че ще има пул, заедно с КЕВР, на който ще се купи ток за една година и тогава ще може да се купува електроенергия на фиксирана цена. Заради тази идея се създава дружество „ВиК енерджи“, взет е и лиценз, назначени са и хора, които да търгуват с тока през борсата, но нищо от обещанията не е изпълнено.

- Фондът за общинските инвестиции. Лично Асен Василев поискал да се дават пари само на онези общини, които имат предварително готови проекти със строително разрешително и със завършена процедура по ЗОП. Три месеца са събирани документи, селектирани са само такива проекти. Когато е станало ясно, че правителството ще пада, е взето друго решение. Кметове разказват, че координатори на ПП обиколили всички общини и фирмите, които са подали проекти и изведнъж се появил втори списък, в който фирмите нямат нито строителни разрешителни, нито нищо... Но фирмите са се разбрали с ПП, по твърдения на кметовете.

- Магистралата Велико Търново-Русе дълго чакала да бъдат отворени ценовите предложения. Техническата документация била отворена, но никой не смеел да отвори ценовите предложения, защото се очаквало там да са същите фирми, които Василев и Петков наричат “крадливи”. Предварително имало разговори и след като била дадена зелена светлина за отваряне на ценовите предложения, е направено и класиране, което се обявява в агенцията за обществени поръчки. Следват обвинения от Петков и Василев, че МРРБ е дало с 50% по-високи цени от прогнозната. А прогнозната цена е дадена през 2020 г. Василев дава министъра на регионалното развитие на АДФИ и обявява, че спира поръчките за 1,5 млрд. лв., защото била много скъпа. А той няма право на това. АДФИ излезе със становище, че няма нарушение. Новият министър сключва договори за двата лота на магистралата и нито Василев, нито Петков реагират. Служебният министър плаща и 200 млн. лв. по ин хаус процедурите, но и по тази тема няма реакция.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети