Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Трифонов: Когато твоята къща и къщата на съседа горят едновременно, не отиваш да гасиш тази на комшията

Политика

Трифонов: Когато твоята къща и къщата на съседа горят едновременно, не отиваш да гасиш тази на комшията

Слави Трифонов коментира във фейсбук профила си, където по-начало са всичките му изяви несъгласието с решението на служебното правителство да изпрати помощ в Северна Македония за борба с пожарите, когато у нас бушуват няколко страшни бедствия, а вече има две жертви.

„Ситуацията с пожарите на Балканите е изключително сложна. Прекрасно е да имаш добри съседи, които могат да се отзоват на помощ при нужда. Прекрасно е да си солидарен, да си добър и да си подкрепящ. Но не мисля, че когато твоята къща и къщата на съседа горят едновременно, ти трябва да отидеш да гасиш тази на комшията“, написа лидерът на ИТН.

По думите му е чудесно, че помагаме на Севрена Македония и така е правилно, но до какво води това, пита още той.  

„У нас пожарникарите не достигат и с пожарите трябва да се справят горските служители. Вчера, докато гасеше пожара в землището на село Петрово, загина горският служител Антон Гръбчев на 34 години, на когото днес предстоеше годеж. Докато гасеше пожара там, загина и друг горски служител - Валери Димитров на 48 години. Той остави деца и внуци“, допълва още Трифонов.

Според него българската държава незабавно трябва да мобилизира целия си наличен състав, за да се потушат всички активни пожари у нас. Освен това страната ни трябва да поиска и помощ от ЕС, защото нямаме необходимата летателна техника за борба с пожарите и разполагаме с един кугър, като може да се пригодят още два.  

"В тази ситуация българските пожарникари са истински герои. Герои са и всички доброволци и горски служители, които се борят със силата на огъня. Те са на терен, гасят пожарите и рискуват живота си. Ето защо, ние, от “Има такъв народ”, ще дарим половината от скромната си субсидия от предния парламент на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” за допълнителни премии на всички български пожарникари, доброволци и горски служители, участващи в потушаването на пожарите. Това са 68 хиляди лева“, написа още Трифонов.

Останалите 68 хиляди лева от партийната субсидия пък Трифонов щял да дари на семействата на загиналите Антон и Валери.

„Парите не могат да бъдат утеха за скръбта на техните семейства, но могат да бъдат нашето признание за саможертвата и геройството на Антон и Валери. Тези пари трябва да отидат за нещо добро, а това в момента е най-доброто“, допълва още Трифонов.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още