Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тристранката подкрепи частично Закона за хората с увреждания

Политика

Тристранката подкрепи частично Закона за хората с увреждания

Тристранката подкрепи частично Закона за хората с увреждания - Tribune.bg
Снимка:

Целта е той да бъде приет до края на годината

Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи частично проектозакона за хората с увреждания. Законопроектът не срещна подкрепата на работодателите. Против се обявиха и КТ „Подкрепа“. Основното несъгласие е за квотите за наемане на хора с увреждания.

„Всички участници в заседанието са на мнение, че законопроектът е правен под безпрецедентен натиск и с ненужно напрежение“, обясни вицепремиерът Валери Симеонов.

Омбудсманът Мая Манолова не е съгласна с мотивите на работодателските организации за квотите, защото хората с увреждания не са в тежест на обществото.

От КНСБ обявиха, че подкрепят законопроекта.

Законопроектът предвижда задължителна индивидуална оценка на потребностите. На тази база те ще имат право на лична помощ, медицински изделия, рехабилитация, социални услуги, помощ за приспособяване на жилище и автомобил. В закона се регламентира и по-висока месечна финансова подкрепа за хората с увреждания, която заменя досегашните интеграционни добавки. Месечната финансова подкрепа вече се обвързва с линията на бедност, а не с гарантирания минимален доход.

Утре законопроектът трябва да бъде разгледан от правителството, а в петък да бъде внесен в Народното събрание. Целта е той да бъде приет до 2019 година. За следващата година в тази сфера в бюджета се заделят 150 млн. лв. повече.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Ясен Трябва да се помогне на хората
16.10.2018 16:31 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати