Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цацаров оглави КПКОНПИ

Политика

Цацаров оглави КПКОНПИ

Цацаров оглави КПКОНПИ - Tribune.bg
Снимка:

Социалистите напуснаха залата преди гласуването

Народното събрание избра главния прокурор Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия. Това стана с гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС. Независимите депутати от Атака също подкрепиха досегашния главен прокурор, докато социалистите напуснаха залата.

Непрекъснато се занимаваме с корупцията и прословутата КПКОНПИ. Корупцията остава в челото на проблемите, които българите посочват като най-значими”, обяви червеният депутат Крум Зарков по време на дебатите кой да оглави комисията. Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че повечето хора свързват комисията с незаконно придобитата тераса на Пламен Георгиев. Вместо да го накаже, премиерът го наградил с пост на консул. Тя посочи от парламентарната трибуна, че левите няма да подкрепят двете кандидатури на Сотир Цацаров и на Симеон Найденов.

„Комисията е доказала своята неефективност. Тази комисия не е заспала, тя е мъртвородена”, убедена е Нинова.

В отговор депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски й припомни, че зад тези 3 млрд. запорирано имущество от КПКОНПИ досега се крият олигарси от криминалния преход. „Не казвам, че всички от БСП сте участвали в тези процеси, но как така стана, че те са от БСП и през годините сте доказали, че партията ви е зависима от тях. И Европейската комисия отбеляза, че борбата с корупцията дава резултати”, коментира Гърневски.

Ген. Симеон Симеонов от ДПС подкрепи кандидатурата на Сотир Цацаров, защото е „брилянтен юрист, голям интелект и ерудит”. Според него Цацаров щял да е най-подходящ за председател на КПКОНПИ и ДПС ще подкрепи неговата кандидатура. От името на парламентарната група на „Обединени патриоти” Славчо Атанасов също обяви подкрепа за кандидатурата на Сотир Цацаров.  Заради професионализма на главния прокурор и богатия му административен опит юристът и независим депутат от Атака също призова колегите си в зала да гласуват за Сотир Цацаров.

Със 165 гласа „за”, 30 – „против” и 3 „въздържали се” предложението за избор на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ беше прието от парламента.

След гласуването главният прокурор заяви пред журналисти, че още днес ще подаде оставка пред Висшия съдебен съвет и няма да изчака изтичането на мандата му на 10 януари.  

„Смятам да встъпя в длъжност веднага, защото това ще е по-добре и за двете институции – всеки да си поеме отговорносттта”, изтъкна Сотир Цацаров.

Според него следващата стъпка е президентът Румен Радев да издаде указ за предсрочното прекратяване на мандата му. Цацаров не очаква държавният глава да забави издаването на решението.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати