Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК: 24,12% е активността към 16 часа (ВИДЕО)

Политика

ЦИК: 24,12% е активността към 16 часа (ВИДЕО)

ЦИК: 24,12% е активността към 16 часа (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

На първия тур в 16 часа бяха гласували 25.58% от имащите право на глас

Централната избирателна комисия обяви активността на балотажа. Към 16 ч. тя е 24,12% - или 1 599 829 избирателя. Най-висока е тя в 23 МИР в София - 30,03%, а най-ниска в Кърджали - 12,97%.

За сравнение -активността на първия тур в 16 часа активността беше по-висока  -  25.58%. 

„Ако се запази динамиката на тези избори ще гласуват повече от 2, 5 милиона, но активността е по-ниска. Това е по-добре от най-оптимистичните прогнози на социолозите. Може да се каже, че има политическа умора у хората, но може да се каже, че е задоволителна“, каза Цветозар Томов.  

Според него активността може да нарасне, имаме случаи на опашки от предишни години, но досега не се е случвало за 1 час да гласуват повече от 5 % от избирателите. „Дори да е свръхоптимистично активността ще е под 50 и дори и под 40 %“, прогнозира говорителят на комисията. Според него е интересно ще е, ако се потвърди по-високата активност в големите градове, отколкото в по-малките, което не е типично за българските избори. 

27 са машините, с които е преустановено гласуването в изборния ден, съобщи от своя страна другият говорител на ЦИК Росица Матева. С 6-те машини от вчера, общият им брой е 33.

Постъпили към 18ч. са 5 жалби и 77 сигнала, 25 са сигналите за агитация от страна на Бойко Борисов по време на гласуването му. ЦИК ги е отхвърлил поради липса на кворум.  

Нарушения има констатирани при 7 интернет сайта, а 2 от сигналите са отхвърлени, уточни още тя. 

„Повечето сигнали, свързани с избирателните права на гражданите ,бяха свързани с обстоятелството, че избиратели, които са били извън страната на 14 ноември, подали са заявление да гласуват извън страната, в днешния ден не се намират в списъците на постоянен адрес. Това обстоятелство е обяснимо, те са в списъка на заличените лица, но доста от СИК не допускаха тези избиратели да гласуват. Съответно сигналите бяха препратени към РИК по компетентност и те дадоха указания и избирателите са допуснати и са гласували след съответното им вписване в списъка и подаване на декларация, че няма да гласуват на друго място“, каза още Росица Матева.

Изборите са приключили вече в Източна Азия, допълни за вота извън страната Цветозар Томов. 

„Пристигнаха вече първите протоколи за гласуване в цялата източноазиатска зона, както от Австралия и Нова Зеландия“. По думите му в този район на света секциите са около 20.

В протоколите няма сигнали за съществени нарушения, гласуването е протекло спокойно и без каквито и да са оплаквания. За отбелязване е, че във всички тези места, са гласували значително по-малко хора, отколкото преди една седмица“, уточни той. 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ЦИК, активност
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети