Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК: 59 партии и 7 коалиции са регистрирани за местните избори

Политика

ЦИК: 59 партии и 7 коалиции са регистрирани за местните избори

ЦИК: 59 партии и 7 коалиции са регистрирани за местните избори - Tribune.bg
Снимка:

Общо 64 партии и 8 коалиции са подали документи за регистрация

59 партии и 7 коалиции са регистрирани за местните избори на 27 октомври, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев във връзка с подготовката за предстоящите избори за общински съветници и кметове в страната. По думите му 64 партии и 8 коалиции са били подали заявления.

„Отказана е регистрация на 5 партии и една коалиция, тъй като представените документи не съответстват на тези, които са предвидени. По отношение на Национално движение „Единство и партия „Солидарност“ броят на подкрепящите ги избиратели е по-малък от предвидения, т. е. по-малък от 2500“, подчерта Андреев. Той допълни, че на 16 септември изтича срокът, в който партии и местни коалиции, и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии за изборите на 27 октомври. Говорителят на ЦИК напомни, че на същата дата следва да бъдат обявени тарифите на печатните и онлайн новинарските услуги, като в този срок трябва да ги представят на общинските избирателни комисии.

„Постъпили са 3 сигнала и 9 жалби във връзка с подготовката на местните избори. Една от жалбите е подадена срещу решението на ЦИК , с което е било разделено приемането на изборните книжа и материали в София на три отделни пункта. ВАС, обаче е прекратил делото, защото е счел, че това е организационно решение“, посочи Андреев. Той припомни, че относно преференциите при избора на общински съветници, за да бъде позволено на един кандидат да измести мястото си в листата, трябва да е получил 7 на сто от действителните гласове, подадени за дадената кандидатска листа. Правилата за преференциите ще бъдат допълнително разписани в методическите указания на ЦИК.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати