Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК: Ако изборите не са 2 в 1, е добре между тях да има поне 2 седмици

Политика

ЦИК: Ако изборите не са 2 в 1, е добре между тях да има поне 2 седмици

Снимка:

Разбира се, и в 7-дневен срок сме длъжни да се справим, но си е риск, обясни Камелия Нейкова

При възможност при избори, които не са 2 в 1, е добре между отделните вотове да има поне 2 седмици. Това съобщиха от Централната избирателна комисия на среща с Румен Радев и президентския екип.

„Всяка машина са преинсталира поотделно. Всяка машина се връща, включително тези от чужбина. Ние сме длъжни да ви кажем критичните срокове и мнението на IT-експертите. Разбира се, и в 7-дневен срок сме длъжни да се справим, но си е риск“, обясни председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Радев отправи тънък намек към Народното събрание, което насрочило изборите за президент в последния възможен момент.

„НС определи последната възможна дата за президентските избори, а в обществото все повече се говори за избори 2 в 1. Най-важните в този дебат обаче сте вие“, обърна се Радев към членовете на ЦИК.

Камелия Нейкова обясни, че във времето назад са провеждани едновременно избори: референдум и президентски, местни и парламентарни.

„Имаме опит. Разбира се, ние не можем да се ангажираме с финансовите въпроси. Изпратили сме в МФ разчети за вече насрочените. Ние не провеждаме сами изборите, имаме готовност, ще проведем срещи и с останалите органи. От техническа гледна точка, ако изборите за президент и НС, са на различни дати, е хубаво да има поне 2 седмици, да не кажа, че това е критичен минимум. Достатъчно предизвикателство е първи и втори тур на президентските избори, които по конституция са седмица“, подчерта тя.

Договорът със „Сиела“ не е изпълнен напълно от страна на „Сиела“, което поставя ЦИК в зависимост от този изпълнител, признаха от комисията.

„Но се надявам скоро да е решено. Няма да поставим в риск изборите, каквито и да са. Финансово колко ще струват изборите: парламентарните – един вид избор, бяха 57 млн. Похарчени бяха 23 млн. За тези избори – ако са 2 в 1 – ще трябват още 1500-2000 машини. Не мога да кажа категорично, че избори 2 в 1 ще са по-евтини, но смея да твърдя, че логистиката ще е само веднъж. Едни разходи ще са за сметка на други“, каза Нейкова.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още