Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК: Данни за екзит пол в изборния ден са забранени и във Вайбър, Фейсбук и Туитър

Политика

ЦИК: Данни за екзит пол в изборния ден са забранени и във Вайбър, Фейсбук и Туитър

ЦИК: Данни за екзит пол в изборния ден са забранени и във Вайбър, Фейсбук и Туитър - Tribune.bg
Снимка:

Забранено е доставчиците на медийни услуги и социологическите агенции да публикуват данни от социологически проучвания, т.нар. екзит-пол, в хода на изборния ден, преди 20 часа, под каквато и да е форма – забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи като Фейсбук, Туитър, Вайбър, Ютюб и др. на доставчиците на медийни услуги.

Това напомнят от Обществения съвет към Централната избирателна комисия, съгласно текстовете на Изборния кодекс.

„Общественият съвет призовава петте агенции, регистрирани в ЦИК за извършване на социологически проучвания в изборния ден, а именно Сова 5, Алфа Рисърч, Галъп Интернешънъл Болкан, Тренд и Mаркет Линкс публично да заявят, че няма да предоставят своите данни по време и начини, които предполагат или допускат нарушаване на закона. Когато поемат този публичен ангажимент, обществото ще знае, че публикуваните преди 20 часа в електронни медии или социални мрежи прогнозни резултати, „класации“ и др.под. не са от реални екзит полове, проведени от регистрираните в ЦИК отговорни социолози професионалисти, и ще ги игнорира.

Наблюдатели и анализатори неведнъж са отбелязвали влиянието на незаконно публикуваните прогнозни резултати в хода на изборния ден върху поведението на гласоподавателите в т.ч. били са отчитани и мобилизация на купения или контролиран вот именно в последните часове на изборния ден.

Общественият съвет смята, че в рамките на само 13 часа изборен ден правото на информация може и следва да отстъпи пред правото на свободен избор на избирателите за управлението на страната. Купуването и продаването на гласове са престъпления, а парите не са всичко. На 4 април 2021 да замълчим до 20 часа”, заявяват от ОС към ЦИК.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати