Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК: До дни подписваме договора за машините, няма опасност от забавяне

Политика

ЦИК: До дни подписваме договора за машините, няма опасност от забавяне

ЦИК: До дни подписваме договора за машините, няма опасност от забавяне - Tribune.bg
Снимка:

Очакванията са за парламентарните избори машини да има във всички посочени секции за гласуване

Договорът между Централната избирателна комисия (ЦИК) и фирмата-доставчик на машините за гласуване все още не е подписан, но това предстои да се случи до дни, съобщи говорителят на комисията Таня Цанева.

По думите ѝ няма опасност от забавяне, тъй като договорът не е подписан единствено по технически причини. Това предстои да се случи „буквално до ден-два“.

Тя увери, че изпълнителят е ясен и той подготвя доставката на машини и добави, че днес предстои среща на колегите ѝ с изпълнителната власт, на която да бъдат обсъдени въпросите около начините на съхранение на устройствата.

Таня Цанева каза още, че на предстоящите частични местни избори, насрочени за 28 февруари, изборната администрация няма да може да организира машинен вот. Очакванията са за парламентарните избори машини да има във всички посочени секции за гласуване.

Частични избори през февруари ще има в общо 12 населени места, от които 2 общини – Мъглиж, Старозагорско и Баните, област Смолян. От днес започна и регистрацията за тях. Първи за участие в кметските избори се регистрираха „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов. Те внесоха над 7 000 подписа за участие в изборите и обявиха, че са готови за участие и в местния, и в парламентарния вот.

Очаква се Министерство на здравеопазването да адресира до ЦИК  здравен протокол, по който комисията безопасно да организира вота в условията на пандемия.          

ЦИК препоръчва да се подбират хора, които са ваксинирани или вече преболедували COVID-19. Общо за всички секционни комисии в страната са необходими 130 хил. души.

Преди дни говорителката на ЦИК обясни още, че комисията препоръчва на партиите да излъчат по-голям от обичайното брой членове на секционните комисии, за да може в изборния ден да се сменят, ако има нужда.

Редовните парламентарни избори са насрочени за 4 април.                                                                                                                                            


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати