Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК е готова за балотажа, бюлетината е по-къса

Политика

ЦИК е готова за балотажа, бюлетината е по-къса

ЦИК е готова за балотажа, бюлетината е по-къса - Tribune.bg
Снимка:

В неделя гласуват 97 общини

Централната избирателна комисия/ЦИК/ е готова с организацията на балотажа в неделя, увери говорителят на комисията Александър Андреев. Той подчерта, че на втория тур за местни избори в 97 общини, 377 кметства и 31 района ще се избират кметове. В три кметства на балотаж ще се явят трима кандидати, тъй като вторият и третият са получили равен брой действителни гласове на първи тур. Това са кметствата Климентово, Радиново и Александрово, обясни за БНТ Андреев. Ако двама кандидати получат равен брой действителни гласове и на балотажа, тогава се насрочват нови избори.

На втория кръг от изборите също ще има квадратче "не подкрепям никого", което се счита за действителен глас за избирателите. То обаче няма да повлияе на резултата на всеки от кандидатите, тъй като там определящи са само действителните гласове за него, обясни говорителят на ЦИК.

"Бюлетината е доста къса, така че трябва доста добре да се притисне или да се сгъне повторно, защото има опасност при поставяне в урната да бъде разкрита тайната на вота", предупреди Андреев.

Говорителят на ЦИК съобщи, че все още пристигат сигнали за нарушения на вота, като повечето от тях са във връзка с проведените вече избори. Агитацията остава основен проблем, както и публикуване на данни от социологически проучвания.

И на втория тур изборните книжа за София ще се приемат в зала "Арена Армеец".

„Очакваме да бъде по-лека работата на Общинската избирателна комисия, тъй като няма да има протоколи за общински съветници, които най-често създават проблеми при отчитането и има повече грешки заради елемента с преференции. От анализа, който ние направихме, е видно, че една голяма част от грешките са именно в отчитането на преференциите, тъй като често пъти те не са поставени правилно“, допълни Андреев.

До момента в ЦИК не са постъпвали сигнали, че членове от секционните избирателни комисии са се отказали от балотажа. И днес продължава транспортирането на бюлетините до областните и общинските центрове, след което документите ще бъдат раздадени на секционните избирателни комисии. Предстои да се подготвят и изборните помещения за нормално започване на изборния ден.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати