Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК изчаква проверки на ГРАО, за да се произнесе по регистрациите на БСП и ДПС

Политика

ЦИК изчаква проверки на ГРАО, за да се произнесе по регистрациите на БСП и ДПС

ЦИК изчаква проверки на ГРАО, за да се произнесе по регистрациите на БСП и ДПС - Tribune.bg

Подготовката на предстоящия вот върви нормално, стана ясно на брифинг на Централната избирателна комисия за подготовката и организацията на изборите през октомври.

Избирателите са 6 640 383, а секциите ще са 11 645. Към момента в ЦИК има две жалби - срещу назначаване на РИК - Кърджали от ГЕРБ-СДС, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.

В полунощ започва и подаването на заявления онлайн за българите в чужбина. Броят на секциите в чужбина няма да е по-малък отколкото на последните избори, увери Цветозар Томов.

Има само една оферта подадена за машинното гласуване. 19 партии и 6 коалиции са подали документи за регистрация за предстоящия вот към 14 часа на 10 септември, като 9 партии са регистрирани, а на две коалиции е постановен отказ, отчетоха още от комисията. Срокът е до утре вечер.
Говорителят Росица Матева уточни, че след като вчера ЦИК е отказала регистрация на двете коалиции, в чийто състав влиза партия ДПС, в Комисията е постъпило заявление за регистрация на партия ДПС за самостоятелно участие. „След това заявление до момента са постъпили още осем документа от двамата представляващи партията, с които се оттеглят или потвърждават действията на съответния представляващ партията. Подписката се проверява от ГРАО и ЦИК ще се произнесе, след като бъдат събрани всички относими документи и подписката се върне при нас”, уточни зам.-председателят на ЦИК.

„След като приключи проверката и се върне протокола с решението. Ние не се бавим, когато се върнат документите ги разглеждане на заседание. Регистрацията или отказа от такава се извършава с решение на ЦИК“, уточни Матева. Решението на ГРАО се чака сряда или четвъртък. „Не мога да кажа кога ще приключат, не мога да гадая колко партии ще подадат документи и трябва да се проверят подписите“

„Надявам се, че няма да се стигне до ситуация избирателите да не могат да гласуват за партията, която са избрали, коментира от своя страна Цветозар Томов.

На въпрос какво ще се случва с документите, които вчера Иван Ченчев и Георги Свиленски подадоха за регистрация на БСП при условие, че упълномощилата ги Корнелия Нинова вече е заличена като председател и представляващ социалистите, Матева обясни, че и тази подписка се проверява в ГРАО. „Същевременно на всички стана ясно решението на ВКС, с което е определено, че трябва да се впише Атанас Зафиров като представляващ партия БСП. Междувременно той отправи искане да се оттгелят документите от пълномощните на Нинова. Когато се върне и подпуската от ГРАО, ЦИК ще вземе решение. Срокът е днес или утре“, настоя Матева.

„Ако ВАС реши, че трябва да се регистрира партия или коалиция, на която е отказано от ЦИК да бъде регистрирана, крайният срок е 21 септември“, заяви още тя.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ЦИК, ДПС, избори 2024
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети