Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК: Машинното гласуване е неоправдано скъпо

Политика

ЦИК: Машинното гласуване е неоправдано скъпо

ЦИК: Машинното гласуване е неоправдано скъпо - Tribune.bg
Снимка:

Едва 7,59% от всички гласували са избрали този вариант

Машинното гласуване е неоправдано скъпо. Този извод стана ясен при представянето на анализа на Централната избирателна комисия за това как са преминали Европейските избори.

Оказва се, че един глас при машинно гласуване струва около 59 лева. В тази сума се включва разходите за наемане на машините, сертифицирането им, организиране на обществена поръчка, разпределение на секциите на случаен принцип, допълнителното възнаграждение на членовете на СИК. За сравнение един глас с хартиена бюлетина струва 0,77 лева.

Макар машини за гласуване да имаше в 3000 секции, много малко хора са избрали този вариант, за да дадат своя вот. Едва 7,59% от всички над 2 млн. участвали в изборите за ЕП са избрали машинно гласуване.

В 146 секции, където е имало машини за гласуване, няма нито един избирател, който да се е възползвал от този вариант. В 295 от секциите пък машинно са гласували под 10 избиратели. Оказва се и че 40% от протоколите на СИК с машинно гласуване съдържат грешки. Председателят на ЦИК Стефка Стоева, която представи данните пред депутатите в Комисия по правни въпроси, изрази мнение, че машинното гласуване на местните избори ще е още по-скъпо. На изборите за кметове се предвижда машини за гласуване да има в 6 000 секции.

Като цяло от ЦИК оценяват изминалите Европейските избори като честни, спокойни и успешни.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Емил Колев Извод от горе написаното от ЦИК. Некомпетентност и полуграмотност по въпроса. Само да се огледат наокола и ако могат да виждат ще видяг, че машини има и ние ги използваме всеки ден. Що се отнася до цената, тя ще падне с намаляване на броя на секциите. Няма кой да мисли, там е пробремът. Емил Колев 0899 59 28 18.
23.07.2019 00:59 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети