Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК: Защо касиерките не броят касовите разписки след приключване на работа?

Политика

ЦИК: Защо касиерките не броят касовите разписки след приключване на работа?

ЦИК: Защо касиерките не броят касовите разписки след приключване на работа? - Tribune.bg
Снимка:

ЦИК може да каже и в деня на вота в колко секции да се броят контролните разписки

„Защо никой не е поставил въпроса касиерките в МЕТРО да броят касовите разписки след приключване на деня? И там има софтуер, за да маркира. И като си вземете 395 грама сирене, да вземете да го сметнете на листче за всеки случай, да не стане грешка!“, каза Цветозар Томов относно подозренията в манипулация на вота.

„Софтуерът има множество защити, има процедура на удостоверяване на софтуера и извън това комисията винаги е правила извадково броене на разписки, без да засече случай, в който при различия между машинно и човешко броене да може да бъде обвинена машината".

В колко секции ще има контролно преброяване на разписките и сверяването с протокола от машинното гласуване може да бъде решено от ЦИК и в деня на вота - 14 ноември. „На 11 юли за изборите взехме решението в деня на вота и определихме секциите тогава". Това обясниха от ЦИК като допълниха, че не са обсъждали решението на ВАС.

„Днес беше отменено решението на ЦИК за методически указания за изборите в страната за броенето на контролните разписки, но това не означава, че самото решение не е в сила за останалите му части. Методически указания за страната има“, каза говорителят Цветозар Томов.

„Независимо от различните мнения в ЦИК, никой не е искал да има броене с цел манипулация на вота. Говорителите не сме от хората, които подкрепяме броенето. Нашите опасения са от опашките, спомняте си зала „Арена Армеец“ през 2015 г.“, допълни той.

Томов и Росица Матева обясниха, че методическите указания за гласуване в страната не са отменени в цялост, а само в частта с броенето на разписките. Именно тя бе атакувана пред ВАС от Мая Манолова, „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“.

В близките дни ЦИК ще разгледа и гласува какви да бъдат методическите указания за гласуването в чужбина.

По жалбата на ГЕРБ относно демо-версията на машините, говорителите обясниха, че тя е изготвена преди да приключи регистрацията за тези избори.

„Ние не знаехме колко партии ще се регистрират, за да направим демо-версията с конкретния брой. Демо-версията е да покажем начина на гласуване. Снощи взехме решение и изпратихме писмо на „Сиела норма“ с въпрос за колко време може да изготвят нова демо-версия“, каза Матева.

От ЦИК изразиха опасения за хода на епидемичната вълна. „Дано се окажем в състояние да удовлетворим всички искания за гласуване с подвижна урна. Ситуацията е по-тежка отколкото през юли“, подчерта Томов. 

Всички 1600 нови машини вече са доставени и са вече в склада. 702 души са регистрирани като наблюдатели на изборите.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети