Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК може да организира избори 2 в 1, според говорителя и зам.-председател Росица Матева

Политика

ЦИК може да организира избори 2 в 1, според говорителя и зам.-председател Росица Матева

Снимка:

Тя припомни, че през 2011 г. са проведени едновременно местни и президентски избори

ЦИК може да организира избори 2 в 1 и няма притеснения относно процеса, увери в интервю за БНТ заместник- председателят на Комисията Росица Матева.

Този орган е създаден със задължението да организира избори според това как и кога са насрочени. Тя припомни, че през 2011 г. са проведени едновременно местни и президентски избори. Росица Матева увери, че машините като технологии позволяват да се гласува в повече от един вид избори.

ЦИК е имала готовност да приеме хронограмата и изборните книжа за работата за президентските избори още в деня, в който датата е била насрочена. В същия ден обаче се разбра, че няма да бъде изпълнен третият мандат и се отива към нови предсрочни избори, затова от комисията изчакват, за да се прецени дали ще има избори 2 в 1.

„За да улесним избирателите и цялата изборна администрация, преценката на ЦИК е да не вървят успоредно две хронограми и различни изборни книжа при положение, че част от тях ще бъдат идентични. Затова още не сме приели никакви решения по организацията на президентските избори“, заяви Матева.

Тя обясни, че нищо не може да се направи за парламентарните избори, тъй като още няма насрочени такива. Трябва да бъде разпуснато НС и да бъде издаден указ. „Ще изчакаме до 14 септември, за да видим дали ще бъдат насрочени 2 в 1. В противен случай трябва да започнем вече да взимаме нашите решения за насрочените президентски избори“ уточни тя.

Зам.-председателят смята, че много трудно ще бъде избран президент на първи тур, а ЦИК ще има много кратко време, след като бъде установено кои президентски двойки отиват на балотаж.

„Обикновено в понеделник вечерта късно става ясно кои кандидати отиват на балотаж, тогава даваме информация на печатницата на БНБ да бъдат отпечатани бюлетини, съответно, и трябва да бъде инсталирана и създадена електронната бюлетина за машините, след което на всяка една от повече от 12 000 машини трябва да бъде инсталиран софтуерът за гласуване едновременно на балотаж и на парламентарни избори“, обясни Росица Матева.

Зам.-председателят на ЦИК увери, че всички детайли ще бъдат обяснени на президента, от когото комисията очаква покана за разговори.

Все още не е изпълнен договорът със „Сиела Норма“ относно софтуера за машините. 

„Все още не е предаден изцяло софтуерът за гласуване с машини, така както е записано в първия договор за изборите на 4 април, по който са закупени първите устройства. В договора са се уговорили ЦИК и „Сиела“, че ще бъде предаден софтуерът, така че българската държава да може чрез ЦИК да модифицира този софтуер и да организира сама всички видове избори", обясни Матева.

Тя уточни, че парите към „Сиела“ не са напълно изплатени, тъй като първо договорът трябва да бъде изпълнен изцяло.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още