Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК: Неработещите машини в изборния ден – 102, сигналите и жалбите – 123

Политика

ЦИК: Неработещите машини в изборния ден – 102, сигналите и жалбите – 123

ЦИК: Неработещите машини в изборния ден – 102, сигналите и жалбите – 123 - Tribune.bg
Снимка:

Около 40 протокола – един в чужбина, останалите – от три изборни района в страната, остават да бъдат въведени, за да приключи първичното въвеждане на данните в Централната избирателна комисия (ЦИК).

След като бъдат въведени всички протоколи на 100%, ще се публикува информацията с броя гласували, заяви говорителят Росица Матева.

Данните си в комисията са предали четири Районни избирателни комисии (РИК) – Габрово, Кюстендил, Ловеч и Сливен.

Очакваме да пристигнат всеки момент Софийските комисии, по-късно – Благоевград, както и останалите, каза Матева. Тя отбеляза, че се очакват да пристигат данни от РИК и утре.

Няма информация колко са сгрешените протоколи в страната.

По думите ѝ повечето грешки в протоколите са, че Секционните избирателни комисии са попълвали и са сумирали преференциите.

В изборния ден в ЦИК са постъпили 123 сигнала и жалби. Установените неработещи машини за изборния ден са 102, а за предизборния – 20, общо – 122, посочи Матева.

Матева изтъкна, че въвеждането на протоколите извън България е станало „доста бързо“, нямало е грешки. 

На въпрос дали видеонаблюдението е забавило процеса на обработка на данните от гласуването Матева заяви, че все още не е направена оценка на този процес и предстоят анализи.

Окончателните резултати трябва да бъдат съобщени на 6 април, като заместник-председателят на ЦИК увери, че повторно ще бъде прегледан всеки протокол и ще се отстранят несъответствията, ако има такива.

„Хартията, която достави „Печатницата на БНБ“, е със същите изисквания и характеристики каквато е била на предходните избори“, категорична бе Матева.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати