Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК: Няма пречка да бъде преразгледано решението за сборното записване на изборния резултат

Политика

ЦИК: Няма пречка да бъде преразгледано решението за сборното записване на изборния резултат

ЦИК: Няма пречка да бъде преразгледано решението за сборното записване на изборния резултат - Tribune.bg
Снимка:

Засега ЦИК не обмисля промяна в записването на изборните резултати, след като в началото на седмицата комисията реши да вписва в една графа данните от хартиените и машините бюлетини. Това заяви говорителят Росица Матеева като уточни, че предстои произнасяне на Административния съд в София, но по принцип нямам пречка и ЦИК да преразгледа позицията си, но засега такова предложение не е постъпвали и не е обсъждано.

Комисията препрати към МС и Министерството на електронното управление въпросите за това какви ще са техническите устройства за осигуряването на видео наблюдението.

 „Най-напред да видим какви са устройствата. Рано е да се говори за обучение на членовете на СИК. ЦИК е взела решение записите да се публикуват на определеното място, на което се излъчват може би. Нямаме решение колко време ще се съхраняват”, каза говорителят Росица Матеева.

До ден-два предстои обявяването на обществената поръчка за софтуера на машините за гласуване.

Регистрирани за участие остават 16 партии и 7 коалиции. До 28 февруари може да се подаде молба до ЦИК да се заличи регистрацията, обясни  Матева. Коалиция „Християндемократически съюз” е обжалвал отказа за регистрация от ЦИК, но Върховният административен съд е отхвърлил жалбата.

До 28 февруари партиите и коалициите могат да подават заявление, ако искат да бъде заличена регистрацията им за участие в изборите.

Във връзка с гласуването в чужбина, днес към 13 ч. са подадени 10 416 заявления, като срокът за подаване на тези заявление, е 7 март, след това до 11 март ЦИК трябва да вземе решение, с което да определи броя на избирателните секции.

„Нека не се бъркат параваните, които бяха въведени сега с измененията в Изборния кодекс, които трябва да бъдат осигурени като паравани за гласуване с хартиени бюлетини, с параваните, които се доставят за машините за гласуване и те са част от комплекта на машините за гласуване, така че използването на една и съща дума в случая ще има различни значения“, информира тя.

До 18 март българите с трайни увреждания могат да се заявят за гласуване с подвижна кутия.

От 20 февруари всеки може да се провери онлайн дали данните му фигурират в някой от списъците за регистрация на някоя партия. Матеева припомни, че ако някой открие името си без да се е вписва, трябва да сезира КЗК. На 1 март от 10: 30 часа ще бъде теглен и жребий в ЦИК за номерата на бюлетините за партиите и коалицията.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети