Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК: Няма време за организиране на гласуване по пощата

Политика

ЦИК: Няма време за организиране на гласуване по пощата

ЦИК: Няма време за организиране на гласуване по пощата - Tribune.bg
Снимка:

Няма време за организиране на гласуване по пощата, се посочва в становище на Централната избирателна комисия, изпратено до правната комисия в парламента във връзка с обсъжданите промени в Изборния кодекс.

„Въвеждането на гласуване по пощата е съществено изменение на правилата за произвеждане на избори“, изтъква ЦИК.

За преминаване изцяло към машинно гласуване от комисията напомнят, че като независим държавен орган, натоварен с организацията и произвеждането на всички видове избори не разполагат с необходимия административен и финансов ресурс за техническото обезпечаване на изборите.

В становището се посочва още, че ЦИК не може самостоятелно да осигури складове и охрана за машините за гласуване, а с тази задача за парламентарния вот на 4 април са били ангажирани над 2500 души, наети от доставчика на машините „Сиела Норма".

Уточнява се още, че всички дейности по транспорта и логистиката на машините са обект на обществена поръчка, а провеждането ѝ ще изисква допълнително време.

ЦИК посочва, че идеята за определянето на протокола от машинното гласуване като отделен от протокола на секционната комисия и автоматичното пренасяне на данните от машинното гласуване в изчислителните пунктове към РИК, ще реши един от основните проблеми - точното отразяване на резултатите от машинното гласуване и ще улесни работата на секционните комисии.

Гласуването с машини в чужбина ще се осъществи трудно, тъй като трябва да се осигури сигурността им при транспортирането, обмен на информация за резултатите от гласуването, а повечето секции се намират извън дипломатически и консулски представителства, трябва да се осигури техническа поддръжка, разчитане на записите, а при втори тур на президентски избори седемдневният срок ще доведе до сериозно затруднение при параметризиране на кандидатските листи на бюлетината за балотажа, смятат от ЦИК.

„Предвид изложеното ЦИК счита, че въвеждането на машинното гласуване като основно средство за упражняване на конституционното право на глас от страна на българските граждани в страната и в чужбина не може да бъде възложено като задължение единствено на ЦИК. То следва да е част от държавната политика, свързана с формирането на органите на държавна власт и местно самоуправление. Действията по осигуряването на машинното гласуване трябва да бъдат възложени като основен приоритет на администрацията на Министерския съвет", пишат в заключение изборните комисари.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати