Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК обяви официално новите 240 депутати и констатира 400 сигнали и жалби в изборния ден

Политика

ЦИК обяви официално новите 240 депутати и констатира 400 сигнали и жалби в изборния ден

Снимка:

Редица затруднения в чужбина, където никога досега не е имало толкова много секции

На заключителна пресконференция след изборите ЦИК обяви окончателния състав на 45-тото Народно събрание след проведения вот на 4-ти април.

Окончателно е ясно и какво е разпределението на мандатите в парламента.

Коалицията ГЕРБ - СДС е със 75 мандата, „Има такъв народ“ с 51, а БСП с 43-ма депутати, ДПС с 30, „Демократична България“ с 27, а „Изправи се! Мутри вън!“ с 14.

„Ние изпълнихме нашите правомощия и задължения съгласно Изборния кодекс. Това нямаше да бъде възможно без усърдната работа не само на членовете на ЦИК, но и на всички членове на РИК и техните сътрудници, както членовете на СИК, които поеха най голямата тежест, с оглед обстановката в страната“. Това заяви в началото на пресконференцията председателят на ЦИК Александър Андреев, цитиран в БНТ. Той обясни, че сега има две основни задачи пред ЦИК - да бъде изготвен бюлетин и да бъде направен анализ на изборите.

400 сигнали и жалби са подадени в изборния ден, съобщи говорителят Димитър Димитров.

„Имало е много затруднения особено при гласуването в чужбина, където като никога досега е имало толкова много секции. Има секции с по 1800 гласували, където на предходни избори се е считало за максималното възможно число“, обясни Димитров.

Голяма част от жалбите и сигналите са за проблеми с машинното гласуване, най-вече във Велико Търново, съобщиха още от ЦИК.

Тепърва ще бъде направен анализ и изводи, допълниха от Комисията.   

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още