Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК очаква между 750 и 800 секции зад граница, няма да има секции на екзотични острови

Политика

ЦИК очаква между 750 и 800 секции зад граница, няма да има секции на екзотични острови

ЦИК очаква между 750 и 800 секции зад граница, няма да има секции на екзотични острови - Tribune.bg
Снимка:

Ако Кирил Петков се окаже с двойно гражданство, ще трябва да го заличат от листата

11 187 са подадените заявления досега чрез сайта на ЦИК от българи зад граница за гласуване в чужбина. Това стана на брифинга на Комисията. Най-много са от Турция - 4273. Следват тези от Обединеното кралство - 1341 и Германия -  1276. Близо до 1000 са заявленията от Испания, а под 700 тези от САЩ.  

По прогноза на говорителя Цветозар Томов секциите зад граница ще са между 750 и 800 - близо до бройката за вота на 11 юли.

По традиция най-много са те в Обединеното кралство и Турция. След това винаги е Германия, но в момента имаме ограничение за секции извън посолствата само до 40 адреса. Затова сега там секциите ще са по-малко, уточни той.

Другите места са Испания и САЩ, където обикновено има по около 50 секции. Този път няма да има секции на екзотични острови като  не броим гръцките. 

Най-вероятно ще има в град Никити на Халкидики, където миналия вот е имало близо 1400 избиратели.

Сега било съмнително дали ще има толкова, но по закон те трябва да открият там „автоматична“ секция.

До сега има регистрирани 6 кандидатпрезидентски двойки- 4 от името на партии и 2-ве от Инициативни комитети. Крайният срок е 12 октомври. В тази връзка Томов напомни, че за вота за президент бяха регистрирани общо 12 парти, 5 коалиции и 12 Инициативни комитети, но очевидно не всички ще регистрират и президентски двойки.

На въпрос как ще се процедира с Кирил Петков, ако се окаже, че е с двойно гражданство, Матева коментира, че подходът им е еднакъв към всички кандидати за депутати.

Тя поясни, че ЦИК по закон прави проверка дали всички кандидати за депутати отговарят на изискванията и ако имат друго гражданство, се заличават от листите.

Дали Кирил Петков има такова ще стане ясно едва след като листата бъде регистрирана и ЦИК извърши нужната проверка, разясни Матева.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати