Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК определи местата за гласуване извън страната

Политика

ЦИК определи местата за гласуване извън страната

ЦИК определи местата за гласуване извън страната - Tribune.bg
Снимка:

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място при произвеждане на изборите за народни представители на 4 април 2021 г.

Срокът за подаване на заявления изтече в 24:00 часа на 9 март.

Онлайн са подадени 85 710 заявления, а на хартиен носител - 2 086.

Министерството на външните работи потвърждава по-рано изразената си позиция относно нецелесъобразност от образуване на избирателни секции в държавите, съответно в местата, с изключително малък брой български граждани, които биха могли да упражнят правото си на глас: Пакистан (Исламабад), КНДР (Пхенян), Монголия (Улан Батор) и Ватикана.

МВнР счита, че поради обявения пълен локдаун на 4 март 2021 г. предвид епидемичните мерки и влошената епидемиологична обстановка в Палестина, липсата на подадени заявления за гласуване извън страната на палестинска територия е нецелесъобразно разкриване на избирателна секция в дипломатическо представителство – Рамалла.

От посолството на Република България във Виетнам – Ханой, е изразено становище за нецелесъобразност от разкриване на избирателна секция поради минимален брой български граждани, пребиваващи във Виетнам и Ханой. Незначителният брой на българските граждани в столицата на Индонезия в Джакарта, ограниченията за пътуване в страната са мотивите на Министерството на външните работи да изрази позиция за нецелесъобразност от разкриване на избирателна секция в посолството на Република България в Джакарта.

Становище за нецелесъобразност за откриване на секции за гласуване извън страната поради малък брой заявления за гласуване МВнР изразява за посолството на Република България в Нур-Султан, Република Казахстан, и Ташкент, Узбекистан.

За държавите Пакистан, КНДР, Монголия, Етиопия, Палестина няма подадени заявления за гласуване извън страната, а за Република Казахстан, Узбекистан и Виетнам подадените заявления са минимален брой.

За държавите и местата, за които към момента на приемане на решението на ЦИК не е получен отговор относно съгласие на приемащата държава, местата, за които има необходим брой подадени заявления, се обявяват под условие. В случай че не бъде дадено съгласие до 19 март 2021 г., като се съобразява с усложнената международна обстановка с оглед въведените в различните държави противоепидемични мерки и тяхната динамична промяна, наложена от пандемията, обуславя различни логистични затруднения, свързани с пътувания, транспорт на хора и пратки, които от своя страна са предпоставка за невъзможност на обезпечаване на изборния процес, определените места и броят на секциите ще бъдат заличени, посочват от ЦИК.

Местата Кемниц, Констанц, Любек, Диценбах, Хам, Билефелд, Саарбрюкен – Германия, Норберо – Дания, Флоренция, Колеферо – Италия, Италия, се обявяват под условие. В случай че не бъде дадено съгласие до 19 март 2021 г., същите ще бъдат заличени.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети