Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК: Още над 1000 машини може да са нужни за вота на 11 юли

Политика

ЦИК: Още над 1000 машини може да са нужни за вота на 11 юли

ЦИК: Още над 1000 машини може да са нужни за вота на 11 юли - Tribune.bg
Снимка:

След експеримент ще има яснота в колко от секциите в страната ще има по две машини

ЦИК няма необходимата експертиза, за да определи техническите параметри на нова обществена поръчка за допълнителните машини за гласуване. Това e становище на председателя на комисията Камелия Нейкова, цитирана от БНР.

Вероятно ще са необходими още над 1000 устройства и ще се търси съдействие от държавната администрация и от правителството.

Нейкова припомни, че устройствата от предходната поръчка все още не са собственост на държавата - това най-рано може да се случи през първата половина на месец юни. Затова се иска и среща с вицепремиера Бойко Рашков, който бе определен от правителството с решение да координира подготовката на вота за 11 юли.

„Моето мнение е, че ние имаме нужда от съдействие институционално да поискаме с оглед одитиране и с гаранция за надеждност, може би, на машинното гласуване, подпомагане с експерти в тази област“, каза Нейкова.

На ЦИК юристите са предоставили две правни възможности за придобиване на над 1000 машини за гласуване, които ще са необходими. Това може да стане с хипотезата на неотложна необходимост, при непредвидени обстоятелства или договаряне без предварително обявление. Решението ще се вземе по-късно от комисията.

По данни на „Информационно обслужване“ в 242 секции извън страната гласувалите на предходните избори са били над 300 и там ще има машини за гласуване. В други 700 секции в страната са гласували над 450 души, а в 127 секции над 500 избиратели.

След експеримент за гласуване с машини, който ще се проведе тези дни, ще има яснота в колко от секциите в страната ще има по две машини, стана ясно от направеното обсъждане в ЦИК.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати