Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК: По-вероятно е да падне астероид, отколкото да се хакне машината

Политика

ЦИК: По-вероятно е да падне астероид, отколкото да се хакне машината

ЦИК: По-вероятно е да падне астероид, отколкото да се хакне машината - Tribune.bg
Снимка:

Дават ръкавици на тези, които гласуват с машина на вота в неделя

„Общинските администрации трябва да осигурят на гласоподавателите ръкавици, с които да гласуват на машините в неделя. Целта е да не се използват гелообразни дезинфектанти, които могат да увредят машините“, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева на брифинг. 

Тя повтори, че картите и машините може да се дезинфекцират само с до 75% етилов спирт, заяви още Матева.

Други съвети към избирателите са, когато вкарат смарткартата в машината да я натиснат леко, за да се чуе щракване. Това означава, че устройството е активирано и ще зареди електронната бюлетина. Когато вече са направили своя избор пък, избирателите трябва да изчакат машината да принтира цялата разписка с вота им и да не я дърпат, докато устройството не е приключило, защото това ще повреди изписването на данните върху разписката.

От Комисията заявиха, че единствено те ще взимат решения в неделя за прекратяване на машинното гласуване и преминаване към хартиени бюлетини, ако някъде се появят проблеми.

В началото на изборния ден всяка СИК трябва да разпечата от машината така наречения криптографски идентификатор

В него се съдържа системен хеш код. Екземпляр от този код ще бъде предоставен на всяка секционна избирателна комисия в запечатан плик заедно с изборните книжа. Членовете на комисията ще трябва да сравнят двата кода и ако те са еднакви, това означава, че машината е с инсталиран сертифициран софтуеър.

Във връзка с появилия се в интернет клип на партиен лидер, който позволява на 3-годишно дете да гласува и да сменя карти в машината е „лична отговорност“, каза Матева. 

„Ако някой си е позволил да даде машината на детето си да играе с нея е негова личност отговорност. Той не притежава машината, а са предоставени с пълномощия на представители на партиите и коалициите. Тези машини не са евтини, те са много издръжливи“, коментира Матева.

Тя обясни, че ще бъде информирана ЦИК и ще се вземе решение как да се постъпи. По думите на говорителите имало теоретична вероятност да бъде разчетен хеш кода, който имал 64 знака, но пробиването и нацелването ставало с трилионни комбинации.

„По-вероятно е да падне астероид, отколкото да се хакне машината“, увери Цветозар Томов.

По негови думи, няма засечен нито един случай на измама, за разлика от хилядите случаи на измама при гласуването с хартиени бюлетини.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати