Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК показа бюлетините – хартиената отново 60 см, от машината – 20 см.

Политика

ЦИК показа бюлетините – хартиената отново 60 см, от машината – 20 см.

ЦИК показа бюлетините – хартиената отново 60 см, от машината – 20 см. - Tribune.bg
Снимка:

Всяка община сама ще прецени какви паравани да осигури на комисиите за вота

ЦИК показа образците на бюлетините за вота на 2 април. Дължината на хартиената бюлетина отново е 60 см, а на тази от машината -  20 см. Хартиената бюлетина ще е различна у нас и в чужбина като разликата е, че в чужбина няма да има преференции.

Бюлетината от машината съсдържа номера на секцията, номер на бюлетината, плюс номера на партията, хеш код и QR-код. Тя трябва да се пуска в специлана прозрачна кутия с надпис за машинно гласуване, а на другата кутия ще има надпис: кутия за гласуване с хартиени бюлетини.

Отзад хартията на бюлетината от машините ще бъде брандирана с надпис ЦИК и има необходимата защита, както и хартиените бюлетини.

„Извън страната, ЦИК определи да се гласува в 738 избирателни секции. В 244 от тях ще има машини за гласуване. И в страната, и извън нея, където ще има право на гласуване с машина и с хартия, ще има само по 1 устройство”, заяви говорителят на комисията Росица Матева.

По думите ѝ до 20 март е срокът да бъдат назначени съставите на секционните избирателни комисии.

Матева каза, че всяка община сама ще решава какви паравани да осигури на комисиите за вота. Говорителката на ЦИК обясни, че още в началото на февруари са изпратили на МС проекта си за решение за осигуряване на изборни книжа и материали.

„Всички материали се осигурява от изпълнителната власт", подчерта тя. От администрацията на МС обаче отговорили, че не приемат предложението на ЦИК параваните да се изработят централизирано, а становището им било параваните за хартиени бюлетини да се осигурят от общините. „Това писмо е от 28 февруари. Кабините за гласуване също се осигуряваха от общините", посочи Матеева, признавайки, че и те не са били еднакви. 

По-късно ЦИК ще се запознае със смартфоните, с които ще се извършва виденаблюдението. Първите обучения започва от другата седмица.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети