Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК потвърди: ДБ остава без листа в Стара Загора, не са подписали документите официално

Политика

ЦИК потвърди: ДБ остава без листа в Стара Загора, не са подписали документите официално

ЦИК потвърди: ДБ остава без листа в Стара Загора, не са подписали документите официално - Tribune.bg
Снимка:

Не може електронен подпис да се носи на хартия, без да е заверен, обясниха от Комисията

ЦИК потвърди решението на Районната избирателна комисия в Стара Загора да откаже регистрацията на листата на „Демократична България“.

„Не става въпрос за това дали в 21 век може да се ползва електронен подпис. Говорим за това дали е позволено в Изборният кодекс и дали това не е отделен закон. ЦИК прие, че документите са подписани с електронен подпис, но не са подадени по електронен път с двамата представляващи, а са занесени на хартиен носител. Били са дадени указания на пълномощника на коалицията да ги завери с „Вярно с оригинала“, но той е отказал. Не може по ИК да се подават неподписани документи“, обясни Матева.

ДБ могат да обжалват в Административния съд, обясниха те. 

ЦИК отрече информацията, че в още 7 района искат да се премахне регистрацията на „Демократична България“.

Това твърдят от партията в декларация. 

„Потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу „Демократична България“. Това е безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим. „Демократична България“ ще търси възстановяването на справедливостта в съда“, пишат от ДБ.

От ЦИК обаче им обясниха, че като цяло се проверява информацията дали има подадени подобни документи от всички партии, ИК и коалиции в страната.

Комисията заяви още, че по принцип документите трябва да бъдат подписани от представляващия партията и внесени от представляващите или от пълномощници.

„Според последните изменения на ИК през май, точно по предложение на тази политическа сила / ДБ/, единственият вариант, според който се приема електронен подпис в официален документ,  това е подписването на избирател в подписка, подкрепяща партия или коалиция за изборите“, обясни Матева. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети