Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК предлага да се използват камерите в училище за изборния ден

Политика

ЦИК предлага да се използват камерите в училище за изборния ден

ЦИК предлага да се използват камерите в училище за изборния ден - Tribune.bg
Снимка:

Данните от тези камери ще се следят на големи екрани

От ЦИК са предложили да се използват камерите в училище за изборния ден, коментира пред БНТ Росица Матева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

„Добре е да има видеонаблюдение, не само заради прозрачността на изборния процес, но и заради пандемията, за да могат да бъдат осигурени правата на всички, които имат право да гласуват“, посочи Матева. По думите й предложението на ЦИК е така да се организира изборния процес, че данните от училищните камери да се следят на големи екрани.

По повод одита на машините за гласуване тя уточни, че има притеснения, защото Общественият съвет към ЦИК още не е получил разрешение да наблюдава този процес.

„Ние имаме право да присъстваме като наблюдатели на всеки етап от този процес. При машините се проверява съответствието на типа машина с изискването на Изборния кодекс“, разясни Матева. Тя припомни, че машините не трябва да бъдат свързани с интернет, да има електромагнитно въздействие върху тях и софтуерът има да отговаря на изискванията.

„Човек, който е карантиниран в деня на изборите, няма да може да гласува“, потвърди Матева.

Над 460 секции са разкрити за българите в чужбина. Те могат да гласуват във всяка една открита секция, като ще важат правилата във връзка с ковид за всяка една отделна държава.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ЦИК, избори
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети